13/06/13

De nieuwe overheidsopdrachtenreglementering treedt in werking op 1 juli!

Het langverwachte koninklijk besluit tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van de nieuwe overheidsopdrachtenreglementering is verschenen in het Belgisch Staatsblad van 5 juni 2013. Het vormt het -voorlopig - sluitstuk van een lange wetgevingsprocedure die een aanvang heeft genomen met de afkondiging van de Wet van 15 juni 2006.

Het Koninklijk Besluit van 2 juni 2013 heeft de datum van inwerkingtreding vastgesteld op 1 juli 2013 voor het volledige wetgevende kader.

Volgende teksten worden op die datum van kracht:

- de bepalingen van de Wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006 die nog niet in werking zijn getreden;


- de bepalingen van het Koninklijk Besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 15 juli 2011 die nog niet in werking zijn getreden;


- het Koninklijk Besluit plaatsing overheidsopdrachten speciale sectoren van 16 juli 2012;


- het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken;


- het Koninklijk Besluit van 3 april 2013 betreffende de tussenkomst van de Ministerraad, de overdracht van bevoegdheid en de machtigingen inzake de plaatsing en de uitvoering van overheidsopdrachten, ontwerpenwedstrijden en concessies voor openbare werken op federaal niveau

Het nieuwe regime zal van toepassing zijn op de opdrachten die vanaf die datum worden bekendgemaakt of hadden moeten worden bekendgemaakt alsook op de opdrachten waarvoor, bij gebreke van bekendmaking, een uitnodiging werd verzonden om zich kandidaat te stellen of om een offerte in te dienen. Wanneer het gaat om opdrachten die zowel op Europees als op Belgisch niveau worden bekendgemaakt geldt als aanvangspunt de datum van bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Het koninklijk besluit voorziet ook nog in de opheffing van de huidige uitvoeringsbesluiten van de Overheidsopdrachtenwet van 24 december 1993. Weliswaar geldt er een overgangsregeling voor de opdrachten die dateren van vóór 1 juli 2013. Deze opdrachten blijven verder onderworpen aan het oude regime.

Het is de bedoeling dat er - voor wat betreft de rechtsbescherming - voor 1 juli nog een specifieke wet wordt aangenomen en bekendgemaakt1.

_________________

1. Zolang deze wet nog niet werd gepubliceerd blijft Boek IIbis van de Wet Overheidsopdrachten van 24 december 1993 van kracht.

dotted_texture