Portalus logo

Praktische cases bij vereffening-verdeling (2u)

On Demand

Webinaire
dotted_texture

Au sujet du webinaire

Wanneer cliënten geconfronteerd worden met discussies omtrent echtscheidingen en nalatenschappen, staan zij voor uitdagende dilemma's. Deze discussies draaien vaak om de procedure van vereffening-verdeling, hetzij in de context van het verdelen van vermogen na een echtscheiding, hetzij in geschillen tussen erfgenamen over testamentaire geldigheid, de verrekening van schenkingen, of de taxatie van nalatenschapsgoederen.

In deze on-demand videocursus bespreken mr. Rinse Elsermans en mr. Nathalie Labeeuw de belangrijkste aspecten van de gerechtelijke procedure van vereffening en verdeling. Waarbij veel voorkomende discussies worden geïllustreerd aan de hand van praktische cases, verdeeld over 2 delen.

In het eerste deel zal mr. Elsermans de chronologische gang van zaken in deze procedure bespreken, van dagvaarding tot aan de staat van vereffening. Hij zal ingaan op onderwerpen zoals de opening van werkzaamheden bij de notaris-vereffenaar en de mogelijke vertragingen die partijen kunnen veroorzaken tijdens het proces.

mr. Labeeuw zal in het tweede deel de vervolgstappen behandelen, waaronder de standpunten van de notaris na ontvangst van de partijen en het belang van onderhandelingen en dadingsovereenkomsten. Deze laatste stap, hoewel losstaand van de gerechtelijke procedure, is vaak onlosmakelijk verbonden met het verloop ervan, waarbij partijen na verloop van tijd bereid kunnen zijn tot onderhandelingen en compromissen.

Docent

mr. Rinse Elsermans - Advocaat-vennoot bij advocatenkantoor Cazimir | mr. Nathalie Labeeuw - Advocaat-vennoot bij advocatenkantoor Cazimir

Thema's

Volgende onderwerpen worden uitgebreid toegelicht:

  • Verloop procedure
  • Dagvaarding tot uitonverdeeldheidtreding
  • Opening van werkzaamheden
  • Kan een partij de notariële procedure blokkeren?
  • Staat van vereffening
  • Dading

Over de docent

Rinse Elsermans is advocaat aan de Brusselse balie en werkzaam bij advocatenkantoor Cazimir Advocaten. Mr. Elsermans is enerzijds gespecialiseerd in estate planning, waarbij hij ondernemers en families begeleidt bij het gestructureerd overdragen van hun vermogen naar de volgende generatie. Hierbij komen zaken zoals schenkingen, testamenten, huwelijkscontracten, -overeenkomsten en zorgvolmachten aan bod. Daarnaast is hij ook actief betrokken bij civiele procedures met betrekking tot erfeniskwesties en het verdelen van vermogen na echtscheiding.

Meer info - LinkedIn profiel

Plus de formations et d'événements

Confocus logo

L’habitat partagé en 2024 (en particulier la…

26 Sept.

Webinaire
Confocus logo

La transmission des usufruits et les clauses…

On Demand

Webinaire
Confocus logo

L’usufruit sur actifs mobiliers et les modes…

17 Sept.

Webinaire
dotted_texture