18/03/13

Electrabel aurait abusé de sa position dominante

In haar gemotiveerd verslag, neergelegd bij de Raad voor de mededinging op 7 februari 2013, stelt het Auditoraat vast dat Electrabel misbruik zou hebben gemaakt van haar machtspositie.

Ten gevolge van een studie van de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (de CREG) over de gedragingen op de Belgische groothandelsmarkt in elektriciteit tijdens 2007 en de eerste zes maanden van 2008, heeft het Auditoraat een onderzoek gelanceerd in medewerking met de CREG.

In haar studie had de CREG, tussen 1 januari 2007 en 30 juni 2008, een bepaald aantal abnormale prijspieken op de Belgische beurs voor elektriciteit (Belpex) en de gedragingen van Electrabel en SPE daaromtrent onderzocht.

Op basis van de beschikbare gegevens op dat moment stelde de CREG vast dat, tijdens 2007 en de eerste zes maanden van 2008, Electrabel regelmatig een deel van haar productiecapaciteit niet had gebruikt, terwijl zij, op hetzelfde moment, kooporders aan zeer hoge prijzen had neergelegd op Belpex.

In haar verslag voert het Auditoraat het bestaan van misbruik van machtspositie aan. De misbruikpraktijken, die lastens Electrabel aangehouden worden, hebben meer bepaald betrekking op het inhouden van productiecapaciteit door Electrabel op de Belgische markt voor de productie, de groothandel en de handel van elektriciteit van 2007 tot 2010 enerzijds en fictieve verkopen en dubbel gebruik van tertiaire reserve op de Belgische markt voor de levering van tertiaire reservediensten van 2006 tot 2007, anderzijds.

Deze zaak zal nu door een kamer van de Raad voor de Mededinging (het beslissingsorgaan van de Belgische mededingingsautoriteit) worden behandeld, waarbij Electrabel de mogelijkheid zal krijgen zich tegen deze bezwaren te verdedigen. Zij zal schriftelijke opmerkingen kunnen indienen en mondeling kunnen worden gehoord op een zitting van die kamer.

Het verweer voor de kamer van de Raad omvat de mogelijkheid om alle feiten aan te voeren en slaat zowel op de betwisting van de feiten waarop het verslag gegrond is, als op de toepassing van de rechtsregel.

De kamer van de Raad zal daarna beslissen of Electrabel een inbreuk op het mededingingsrecht heeft begaan.

In geval van inbreuk op de mededingingsregels zou de kamer van de Raad een boete ten belope van 10 procent van de omzet kunnen opleggen.

dotted_texture