21/09/12

Students @ work durant toute l’année

De wijziging van de wettelijke bepalingen inzake studentenarbeid sinds 1 januari 2012 heeft een positief effect op het aantal studenten dat tewerkgesteld werd in het eerste kwartaal van 2012. Heel wat studenten kiezen er blijkbaar voor om de toegelaten hoeveelheid arbeid over het ganse jaar te spreiden eerder dan tijdens de zomervakantie gedurende een aaneengesloten periode te werken. Nu de zomervakantie achter de rug is, zetten we hierbij nog eens de geldende wettelijke bepalingen op een rijtje die van toepassing zijn sinds 1 januari 2012.

1.- Studentenarbeid vanaf 1 januari 2012

De statistieken wezen uit dat de studentenarbeid in België in het eerste kwartaal van 2012, een kwartaal dat buiten de klassieke periode van bloeiende studentenarbeid ligt (hoofdzakelijk buiten de grote schoolvakanties), fors is gestegen, namelijk 19% ten opzichte van de studentenarbeid in diezelfde periode in 2011. Dit heeft te maken met de wetswijziging vanaf 1 januari 2012.

1.1.- Maximaal 50 werkdagen per kalenderjaar om van de verlaagde RSZ-bijdrage te kunnen genieten
De vernieuwing houdt zowel een verhoging van het aantal dagen in (van 46 naar 50 dagen) als de mogelijkheid om de werkdagen te spreiden over het volledige kalenderjaar, in plaats van de vroegere 2 x 23 dagen, respectievelijk tijdens het schooljaar en tijdens de zomervakantie.

1.2.- Uniforme RSZ-bijdrage van 8,14%
Waar er vroeger een onderscheid werd gemaakt tussen de arbeid verricht in de zomermaanden (aan 7,5% RSZ) en tijdens het schooljaar (aan 12,5%), wordt er nu een uniforme RSZ-bijdrage van 8,14% (waarvan 5,43% ten laste van de werkgever en 2,71% ten laste van de student) ingehouden van het brutoloon, ongeacht wanneer de studentenarbeid wordt verricht. Wordt het toegestane contingent van 50 werkdagen per kalenderjaar overschreden, dan zal de gewone RSZ-bijdrage verschuldigd zijn vanaf de 51ste werkdag indien de werkgever de student ook vanaf die dag aangeeft via Dimona. Doet de werkgever dat niet en geeft hij de student ook voor de 51ste werkdag aan met de verlaagde RSZ-percentages, dan zal vanaf dag 1 de gewone RSZ-bijdrage verschuldigd zijn.

1.3.- Het goed bijhouden van het contingent van 50 werkdagen en de Dimona-aangifte
Aangezien deze verlaagde RSZ-bijdrage uitsluitend geldt indien de student het toegestane contingent van 50 werkdagen per kalenderjaar niet overschrijdt en hij/zij dit aantal werkdagen bij verschillende werkgevers kan verrichten, is het uiterst belangrijk om bij te houden hoeveel werkdagen men reeds heeft verricht in dat kalenderjaar alvorens een nieuwe studentenovereenkomst af te sluiten . De werkgever dient per kwartaal een Dimona-aangifte voor de studentenarbeid te doen. Voor de student bestaat er een webapplicatie (student@work50days) waarop een teller met het aantal reeds gepresteerde werkdagen binnen eenzelfde kalenderjaar voor hem/haar wordt bijgehouden en waarvan hij/zij de toegangscode aan de werkgever kan bezorgen of een attest kan uitprinten dat aan de werkgever kan worden bezorgd.
Welke dagen tellen mee als werkdag? De dagen die niet gepresteerd worden, maar die wel betaald worden en binnen de looptijd van de studentenovereenkomst vallen, zijnde feestdagen, compensatiedagen en ziektedagen, worden meegeteld. Let op: ook een halve werkdag wordt als volledige dag in rekening genomen voor het bereiken van de 50 werkdagen. Elke dag waarop er door de student wordt gewerkt (ongeacht het aantal uren) wordt dus als werkdag gerekend.

Tips voor het aanwerven van een student: weet op voorhand hoeveel dagen per kwartaal je de student wil laten werken. Vraag de student om bij de ondertekening van de studentenovereenkomst het attest mee te brengen dat hij/zij kan afprinten via de webapplicatie student@work50days en doe op basis hiervan (al dan niet overschrijding van de 50 werkdagen) vóór de aanvang van de tewerkstelling de correcte overeenkomstige kwartaalgebonden Dimona-aangifte.

2.- Toch ook enkele valkuilen/aandachtspunten bij de nieuwe regeling

Door de nieuwe regeling is het vanaf 1 januari 2012 voor de werkgever perfect mogelijk om een student gedurende 50 weken (dus bijna een gans kalenderjaar) 1 dag per week tewerk te stellen aan het verlaagde RSZ-tarief. Een andere mogelijkheid is dat de student tijdens de zomermaanden twee opeenvolgende maanden wordt tewerkgesteld.
Deze nieuwe regeling heeft echter ook een aantal gevolgen waar toch aandacht aan besteed moet worden:

  • hou er rekening mee dat als je een student langer dan 1 maand aan het werk zet en deze student na de eerste maand ziek wordt, je gewaarborgd loon verschuldigd bent;
  • voor studentenovereenkomsten van langer dan één maand gelden de iets langere opzegtermijnen, zijnde 7 dagen bij opzegging door de werkgever en 3 dagen bij opzegging door de student;
  • bij de sociale verkiezingen geldt als anciënniteitsvoorwaarde 6 maanden ononderbroken of 9 maanden onderbroken anciënniteit op datum van de verkiezingen. Sinds de nieuwe regeling zouden studenten zich dus ook gemakkelijker kandidaat kunnen stellen indien zij aan de leeftijds- en anciënniteitsvoorwaarden voldoen(weliswaar pas bij de volgende sociale verkiezingen in 2016).
dotted_texture