Het participatiemodel in de familierechtbank is een duidelijke verschuiving weg van het vroegere strijdmodel. Hoe is de rechtbank tot deze conclusie gekomen en hoe hebben ze dit model kunnen ontwikkelen? Op welke manieren kunnen beide partijen tot oplossingen komen zonder het risico van verdere escalatie van het conflict? Wat is de plaats van de kinderen binnen dit model? Hoe wordt de diverse en uiteenlopende problematiek van deze conflicten aangepakt? En wat zijn de langetermijneffecten?
Het maximaliseren van oplossingsgericht denken, in combinatie met doortastend beslissen waar nodig, zorgt voor een evenwicht binnen dit participatiemodel. Advocaat-bemiddelaars mr. Kris Wellekens en mr. Kristoff Simons gaan hierover samen met familierechter Daniel Van den Bossche in debat. Zij kregen door moderator Dirk Leestmans een aantal interessante vragen en reflecties voorgelegd.
Docenten
mr. Kris Wellekens - Advocaat-Bemiddelaar | mr. Kristoff Simons - Advocaat-bemiddelaar | Daniel Van den Bossche- Rechter in de familie- en jeugdrechtbank - Afdelingsvoorzitter, afdeling Gent, rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen - Lid van de Hoge Raad voor de Justitie | Dirk Leestmans, Justitiejournalist - VRT
Thema's
Volgende onderwerpen worden besproken:
- Hoe ontwikkelde de rechtbank het participatiemodel
- Hoe wordt escalatie vermeden
- Wat is de plaats van de kinderen in dit model
- Welke aanpak wordt gehanteerd
- Wat zijn de effecten op lange termijn
Over de docenten
Kris Wellekens - Advocaat- bemiddelaar
- Kris Wellekens is advocaat-bemiddelaar en oprichter van Advocaat-Bemiddelaar.Gent. E