02/12/15

Tax-shift : Vermindering van de sociale zekerheidsbijdragen voor de eerste aanwervingen

De regering heeft zopas de eerste maatregel aangenomen in het kader van de « tax-shift* », te weten de afschaffing van de patronale sociale zekerheidsbijdragen voor de eerste aanwerving.

Het betreft een versterking van de vermindering van de sociale zekerheidsbijdragen voor de eerste aanwervingen die reeds bestond sinds 2004. De bestaande verminderingen op de sociale zekerheidsbijdragen, die de eerste vijf aanwervingen betreffen, zullen vanaf nu toegepast worden vanaf de 2de aanwerving.

Vanaf 1 januari 2016, zal de werkgever geen patronale sociale zekerheidsbijdragen meer verschuldigd zijn op zijn eerste aanwerving, en dit voor de volledige duur van de tewerkstelling van deze werknemer.   

1.

Wie wordt beoogd door deze maatregel?

De « eerste werkgevers », hetzij de werkgever die:

  • nooit personeel heeft tewerkgesteld en noot patronale sociale zekerheidsbijdragen heeft moeten betalen;
  • geen personeel meer heeft tewerkgesteld gedurende de laatste 4 kwartalen vóór de aanwerving van een werknemer;
  • nooit leerlingen, dienstboden, deeltijds leerplichtigen, stagiairs met stageovereenkomst in het kader van de vorming tot ondernemingshoofd of een gelegenheidsarbeider in de land-, tuinbouw-, of horecasector heeft tewerkgesteld.

De werkgever die behoort tot één van deze drie categorieën zal recht hebben op een vrijstelling voor de betaling van patronale sociale zekerheidsbijdragen, en dit gedurende de volledige duur van de tewerkstelling van de eerste werknemer die hij in dienst neemt.  

Voor bepaalde categorieën van werknemers (arbeiders), zal een gedeelte van de patronale sociale zekerheidsbijdragen blijven bestaan, zoals de jaarlijkse vakantiebijdrage voor arbeiders (6% van het loon). Voor het merendeel van de werknemers zullen de nieuwe regels toegepast worden.

2.

Voor de tweede tot de zesde aanwerving, zal de werkgever kunnen genieten van de reeds bestaande forfaitaire verminderingen van de patronale sociale zekerheidsbijdragen, hetzij:

  • voor de tweede aanwerving: vermindering met maximum 1.550,00 EUR/kwartaal gedurende 5 kwartalen;
  • voor de derde t.e.m. de zesde aanwerving : vermindering met maximum 1.050,00 EUR/kwartaal gedurende 5 kwartalen.

Vanaf het 5de kwartaal, dalen de verminderingen van de patronale sociale zekerheidsbijdragen tot 450,00 EUR/kwartaal voor de vier volgende kwartalen.

De werkgever zal van de verminderingen van de patronale sociale zekerheidsbijdragen kunnen genieten vanaf de tweede tot de zesde aanwerving, gedurende 20 kwartalen in het totaal, hetzij 5 jaar.

3.

Het Koninklijk besluit die deze maatregelen omvat zal in werking treden op 1 januari 2016.

De nieuwe bedragen voor de eerste aanwervingen zullen van toepassing zijn voor alle werknemers, aangeworven in 2015.

Zo zal iedere werkgever die een werknemer in dienst neemt tussen 1 januari 2015 en 31 december 2015, als hij aan de voorwaarden voldoet, kunnen genieten van de bovenvermelde verminderingen, en dit voor het laatste kwartaal van 2015.

Deze maatregel zal dus in de praktijk van toepassing zijn vanaf de publicatie van het Koninklijk besluit.

De werkgever die reeds genoot van een maatregel tot vermindering van de patronale sociale zekerheidsbijdragen voor werknemers die werden aangeworven vóór 1 januari 2015, zal hiervan kunnen blijven genieten na 31 december 2015.

De RSZ zal in de nabije toekomst haar administratieve instructies voor de werkgevers publiceren waarbij zij de toepassingsvoorwaarden van deze nieuwe maatregelen zal verduidelijken.

dotted_texture