03/07/15

Summer festival series N°2

Moest Lenny Kravitz voor zijn optreden op Rock Werchter een arbeidskaart aanvragen en aangegeven zijn bij LIMOSA?
 
Om wettig te kunnen werken in België, moeten werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte in principe over een arbeidskaart beschikken. Zelfstandigen -waartoe Lenny Kravitz wellicht behoort van buiten diezelfde zone dienen dan weer een beroepskaart te hebben.
 
Een aantal categorieën zijn hier echter van vrijgesteld, zoals artiesten met zogenaamde internationale faam, buitenlandse journalisten, topsporters, handelsvertegenwoordigers die klanten in België komen bezoeken, zakenmensen die congressen of vergaderingen in België komen bijwonen, etc. Indien zij niet langer dan 3 maanden in België verblijven, hoeven zij geen arbeidskaart respectievelijk beroepskaart te hebben. Zo zal de buitenlandse CEO van uw bedrijf die naar België komt om cijfers toe te lichten of klanten te bezoeken gedurende enkele dagen of weken, geen arbeidskaart of beroepskaart nodig hebben. Gelet op de korte duur van een festival zoals Rock Werchter, was dit ook voor Lenny Kravitz niet nodig.
 
Naast de verplichting tot een arbeidskaart of beroepskaart, geldt voor buitenlandse werknemers en zelfstandigen in principe ook de LIMOSA-verplichting, waarbij hun tewerkstelling in België gemeld dient te worden bij de RSZ (werknemers) of de RSVZ (zelfstandigen).
 
Ook wat LIMOSA betreft, zijn er een aantal vrijgestelde categorieën, zoals artiesten, werknemers die internationaal transport doen, werknemers of zelfstandigen die wetenschappelijke congressen of vergaderingen komen bijwonen, sporters, zelfstandige zakenlui, wetenschappers, overheidspersoneel, diplomaten etc.
 
Voor elk type activiteit is een duur voorzien waarbinnen een LIMOSA-melding niet vereist is. Zo zijn zelfstandige werklieden vrijgesteld van de verplichting zolang ze niet meer dan 5 dagen per maand in België verblijven. Artiesten moeten dan weer niet aangemeld worden op voorwaarde dat zij niet langer dan 21 dagen per kwartaal in België vertoeven. Voor zover Lenny Kravitz zijn optreden op Rock Werchter niet koppelt aan een uitgebreide reis door België, diende hij dus evenmin te voldoen aan de LIMOSA-melding.

Klik hier om meer artikelen in de Summer Festival serie te lezen.

dotted_texture