17/07/14

Belgische bekrachtiging van Overeenkomst betreffende een Eengemaakt Octrooigerecht en oprichting van een lokale afdeling

Op 6 juni 2014 legde België haar akte van bekrachtiging neer met betrekking tot de Overeenkomst betreffende een Eengemaakt Octrooigerecht. Hiermee sluit België zich aan bij Zweden, Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk in het proces van de uitvoering van deze overeenkomst.

De ratificatie is het gevolg van de goedkeuring door het Belgisch Parlement op 23 april 2014 van een wetsontwerp houdende goedkeuring van de Overeenkomst betreffende een Eengemaakt Octrooigerecht (hier) en van de wil uitgedrukt door de Ministers in de ministerraden van 24 mei en 24 oktober 2013 om tot een snelle uitvoering van deze Overeenkomst over te gaan.
Bovendien werd besloten een lokale afdeling van het Eengemaakte Octrooigerecht in België op te richten die een procedure in vier talen zal aanbieden (Frans, Nederlands, Duits en Engels) om, onder meer :

  • de effectiviteit van de Belgische octrooipraktijk te bevorderen en verzekeren;
  • de aantrekkelijkheid van België voor innovatieve, internationale bedrijven te handhaven en versterken; en
  • toegang te bieden tot de rechter in hun eigen taal tegen een betaalbare prijs.

De praktische uitvoering dient echter nog verder bepaald te worden.

Er weze aan herinnerd dat deze Overeenkomst volgt op de goedkeuring op EU-niveau van een “pakket” van wetgeving voor de uitvoering van het unitair octrooi, dit wil zeggen een octrooi van kracht in de hele Europese Unie (met uitzondering van Spanje en Italië) en dat toegankelijker zal zijn en minder duur dan het “klassiek” Europees octrooi. Beide systemen zullen wel naast elkaar blijven bestaan. De Overeenkomst zal in werking treden op de eerste dag van de vierde maand volgend op de neerlegging van de dertiende akte van bekrachtiging of toetreding, met inbegrip van de drie lidstaten waarin het grootste aantal Europese octrooien hun uitwerking hebben in het jaar dat voorafgaat aan de ondertekening van deze overeenkomst (namelijk Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) (Artikel 89 van de Overeenkomst).

dotted_texture