02/07/14

WK-Tip nr 5

Uw werknemer Johan, voetbalgek en bewonderaar van Braziliaanse vrouwen, reist morgen af naar Brazilië. Om de koffers tijdig klaar te krijgen, had hij voor vandaag al vakantie gevraagd. Deze middag stuurt hij u per mail een doktersattest: hij is te ziek om af te reizen naar Brazilië. Moet u gewaarborgd loon betalen?

In principe primeert de eerste oorzaak van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst: neemt de ongeschiktheid een aanvang tijdens de vakantie (zelfs op de eerste dag), dan heeft de werknemer recht op vakantiegeld maar wordt de afwezigheid ook effectief aangerekend als vakantie en moet het gewaarborgd loon niet betaald worden. Neemt de arbeidsongeschiktheid een aanvang vóór de start van de voorziene vakantie, dan geeft de periode van ongeschiktheid recht op gewaarborgd loon.

Opgelet echter, deze regel lijkt niet in overeenstemming met de rechtspraak van het Hof van Justitie, dat oordeelt dat werknemers een onvoorwaardelijk recht op vakantie hebben en dus de vakantiedagen die ze "verliezen" door hun ongeschiktheid, later moeten kunnen inhalen.

Hoewel de uitspraak van het Hof dateert van 2012, werden de Belgische regels hieraan nog niet aangepast. Als u ze zo toepast, moet u er dus rekening mee houden dat uw werknemer nadien weleens achterstallige (betaalde) vakantiedagen kunnen vorderen.

Praktische tip: Neem in uw arbeidsreglement of policy op dat vakantiedagen uiterlijk op 31 maart van het jaar volgend op het vakantiejaar opgenomen moeten zijn, zo worden vakantiedagen niet onbeperkt in de tijd overgedragen !

dotted_texture