14/05/14

De BSA op bezoek

Deze checklist is bedoeld als een handige tool in het geval u geconfronteerd zou worden met een inval van de BSA. De BSA - Business Software Alliance - verenigt de grootste softwareproducenten wereldwijd en profileert zich als uw adviseur en vriend in de strijd tegen softwarepiraterij: het zonder toestemming kopiëren of verspreiden van auteursrechtelijk beschermde software. Uit het verleden blijkt dat de BSA deze strijd voert met ongelijke wapens door misbruik te maken van de procedure beslag inzake namaak met - onder dreiging van een volledige lamlegging van uw onderneming - oog op de onterechte ondertekening van een dadingsovereenkomst. Met deze checklist kan u voorkomen dat u in de kaarten speelt van de BSA en komt u te weten hoe u het best reageert.

1. Eerste fase: software audit

Bereid u voor op een inval door preventief een inventaris op te stellen van alle software die aanwezig is in uw bedrijf. Ga tegelijkertijd na welke licenties precies vereist zijn voor deze software. Belangrijk om te weten is dat u als werkgever ook verantwoordelijk bent voor de illegale kopieën die teruggevonden kunnen worden op de laptops en PC's die door uw werknemers gebruikt worden. Let daarbij vooral op illegale downloads, aankopen via veilingsites (ebay e.d.) en gekopieerde CD's. Onthoud vooral dat onwetendheid en goede intenties geen excuus zijn bij de beoordeling van een eventuele inbreuk.

To do:

  • Verwijder verouderde en/of niet gebruikte software van de computers
  • Verwijder alle verouderde en/of niet gebruikte computers
  • Controleer de computers die door uw werknemers gebruikt worden en op naam staan van uw bedrijf
  • Controleer of voor alle software rechtmatige licenties kunnen worden voorgelegd
  • Verifieer of de software niet vaker geïnstalleerd werd dan volgens de licentie is toegestaan en of deze gebruikt wordt voor de juiste doeleinden (in sommige gevallen is commercieel gebruik niet toegestaan)
  • Stel een inventaris op en bewaar deze samen met de rechtmatige licenties


2. Tweede fase: de BSA dient zich aan

Er zijn 2 mogelijke manieren waarop de BSA zich aandient. Het kan gaan om een puur adviesbezoek of om een beslag inzake namaak. In het eerste geval bent u niet verplicht om de BSA binnen te laten. Het is immers goed mogelijk dat men u een bezoek brengt onder de dekmantel u te willen adviseren, maar met de werkelijke bedoeling om een vooronderzoek te voeren. Dit is anders wanneer u zou geconfronteerd worden met een beschikking tot toelating van ‘beslag inzake namaak', met als essentiële doelstelling het verzamelen en bewaren van materiële bewijzen inzake inbreuken op intellectuele eigendomsrechten. Hier zijn uw onverwachte bezoekers, in de regel één of meer deskundigen vergezeld van een deurwaarder, wel degelijk gerechtigd om binnen te treden. De aanwezigheid van de BSA zelf en/of haar advocaat/advocaten is echter niet mogelijk zonder een voorafgaandelijke machtiging door een rechter en dit voor elke persoon die zich aandient.

To do:

  • Verifieer of het om een louter adviesbezoek gaat dan wel om een beslag inzake namaak
  • Lees de beschikking aandachtig
  • Contacteer uw advocaat en vraag of men op zijn aanwezigheid wil wachten
  • Ga na of de BSA en/of haar advocaat/advocaten in de beschikking gemachtigd werd(en) om aanwezig te zijn bij de uitvoering van de maatregel
  • Ga na of de maatregel beperkt is tot het doorvoeren van een beschrijving dan wel of men ook bewarende maatregelen kan nemen, zoals een inbeslagname/verzegeling van uw computers, het nemen van een forensische kopie van uw harde schijven of de geheugendragers
  • Maak kopieën van de documenten die u nodig heeft voor het kunnen uitoefenen van uw activiteit en maak een lijst van de inbeslaggenomen/verzegelde stukken
  • Blijf rustig en hoed u voor de onterechte ondertekening van een dadingsovereenkomst
  • Laat elk incident noteren door de aanwezige deurwaarder


3. Derde fase: Derdenverzet en procedure ten gronde

Een beslag inzake namaak betekent niet automatisch dat u effectief een inbreuk beging of dat u kan veroordeeld worden tot de betaling van een schadevergoeding.. De maatregel dient in feite opgevat te worden als een voorbereiding op een latere procedure ten gronde. Dankzij de procedure kan de BSA bewijzen vergaren op voor het publiek niet-toegankelijke plaatsen van het bestaan, de omvang en de oorsprong van een inbreuk. Slechts bijkomend en voor zover dat uitdrukkelijk is toegestaan in de beschikking, kan zij daarbij overgaan tot beslag en verzegeling van goederen met immobilisatie tot gevolg. Tegen de beschikking kan onmiddellijk, doch uiterlijk binnen een termijn van 1 maand derdenverzet worden aangetekend. Dergelijk verzet strekt tot de definitieve intrekking of hervorming van de maatregelen. Daarbij wordt ook onderzocht of BSA rechtsgeldig de procedure heeft ingesteld. Deze dient immers voorafgaandelijk over concrete aanwijzingen te beschikken dat u een inbreuk beging en kan niet zomaar op basis van o.a. een anonieme bron of goed geluk binnenvallen. Bovendien kan zij in beginsel geen rechten doen gelden op de hardware zelf.

Zelfs als u zou zijn overgegaan tot de ondertekening van een dading, vaak met de verplichting tot geheimhouding en met een verbod om nog derdenverzet aan te tekenen, is het niet ondenkbaar dat u alsnog actie zou kunnen ondernemen. U zou de nietigverklaring van de dading kunnen vorderen indien de rechtmatige licenties alsnog kunnen worden voorgelegd of wanneer er sprake is van bedrog (vb. bewust achterhouden van informatie door de BSA) of dwang ( dreiging tot lamlegging van uw onderneming).

To do:

  • Vraag om een zo spoedig mogelijke teruggave/vrijgave van de inbeslaggenomen/verzegelde computers
  • Contacteer tijdig uw advocaat om te onderzoeken of derdenverzet nog mogelijk is
  • Onthoud dat de BSA principieel geen rechten kan doen gelden op de hardware zelf en dat zij een lamlegging van uw onderneming kan aanwenden als drukkingsmiddel om de ondertekening van een (onterechte/ongunstige) dading te bekomen
  • Zelfs als u een dading getekend zou hebben, panikeer niet.

Recent kondigde de BSA nieuwe acties aan, vooral om en rond het bedrijventerrein van Hasselt. Mocht u te maken hebben met een dergelijke inval, moet u er rekening mee houden dat de BSA zich regelmatig bedient van deze procedure en dat het genoemde scenario voor u nieuw is. Wij adviseren u dan ook om deze checklist af te printen en te bewaren op een toegankelijke plaats. Aarzel niet ons te contacteren indien u vragen zou hebben of een optreden van de BSA onze bijstand zou vereisen.

dotted_texture