28/04/14

Boek III Wetboek Economisch Recht legt aanzienlijke transparantie - en informatieverplichtingen of aan ondernemingen

Op 14 augustus 2013 werd de Wet van 17 juli 2013 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Deze Wet voegt Boek III “Vrijheid van vestiging, dienstverlening en algemene verplichtingen van de ondernemingen” in het nieuwe Wetboek Economisch Recht in.

Boek III bevat naast regels over vrije markttoegang (Titel 1) en KBO inschrijvingsverplichtingen (Titel 2), ook algemene verplichtingen voor ondernemingen (Titel 3). Deze regels zijn hoofdzakelijk de omzetting naar Belgisch recht van de Europese dienstenrichtlijn (Richtlijn 2006/123/EC) en zij vervangen de bestaande Dienstenwet van 26 maart 2010 (B.S. 30 april 2010).

Iedere onderneming moet op eigen initiatief aan haar afnemers en in elk informatiedocument een groot aantal gegevens ter beschikking stellen, zoals o.m. de maatschappelijke naam, zetel, rechtsvorm, adres, contactgegevens, ondernemingsnummer, en een omschrijving van de belangrijkste activiteiten.

Daarnaast is iedere onderneming verplicht om haar algemene voorwaarden mee te delen, net zoals het bestaan van een aansprakelijkheidsverzekering en contractbepalingen over het toepasselijk recht en de bevoegde rechter.

Deze informatie moet “helder, ondubbelzinnig en tijdig voor de sluiting van enige overeenkomst” worden meegedeeld. De concrete manier waarop dit moet gebeuren, is niet bepaald in de wet. Dit kan dus op de website van de onderneming, of in brochures en dergelijke.

Het toepassingsgebied van Boek III is ruimer dan in de Dienstenwet van 26 maart 2010: de verplichtingen gelden namelijk voor “elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft, alsmede zijn verenigingen” en zijn dus niet langer beperkt tot de dienstensector.

De sanctie bij overtreding van deze bepalingen is een strafrechtelijke boete van 26 tot 10.000 euro (te verhogen met opdeciemen).

Net zoals de andere reeds in het Belgisch Staatsblad verschenen boeken van het Wetboek Economisch Recht is ook Boek III nog niet in werking getreden. De inwerkingtreding zal bij Koninklijk Besluit bepaald worden.

dotted_texture