03/04/14

Meldingsplicht van buitenlandse juridische constructies - Publicatie van lijst met te melden buitenlandse stichtingen en venn…

In juli 2013 werd de wettelijke verplichting ingevoerd voor oprichters en begunstigden om buitenlandse juridische constructies te melden in de aangifte in de personenbelasting vanaf aanslagjaar 2014 inzake het inkomstenjaar 2013, zoals gemeld in onze nieuwsbrief van 22 juli 2013.

De geviseerde buitenlandse juridische constructies waarvoor de meldingsplicht is ingevoerd, betreffen enerzijds trusts en anderzijds stichtingen en vennootschappen, voor zover de stichtingen en vennootschappen voorkomen op een “zwarte lijst” opgenomen in een Koninklijk Besluit.

Voormeld Koninklijk Besluit met de “zwarte lijst” werd op 2 april 2014 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Hierna vindt u een stand van zaken inzake de meldingsplicht, van kracht voor de invulling van de aangifte in de personenbelasting over aanslagjaar 2014 (inkomsten 2013).

1 Wie moet melden?

De meldingsplicht rust enerzijds op de oprichters. Onder oprichter dient te worden begrepen:

  • Hetzij, de natuurlijke persoon die de constructie heeft opgericht;
  •  Hetzij, wanneer de constructie is opgericht door een derde, de natuurlijke persoon die er goederen en rechten heeft in ondergebracht;
  • Hetzij, de natuurlijke personen die direct of indirect erfgenaam zijn van de hiervoor bedoelde personen, tenzij die erfgenamen aantonen dat zijzelf of hun rechthebbenden op geen enkel ogenblik en op geen enkele manier van financiële of andere voordelen, toegekend door de constructie, zullen genieten.

Anderzijds rust de meldingsplicht op de begunstigden. Onder begunstigde dient te worden begrepen:

  • De natuurlijke persoon die bij zijn weten op enigerlei wijze of ogenblik begunstigde of potentieel begunstigde is van de constructie.

2 Wat moet worden gemeld?

2.1 Alle trusts

Oprichters en begunstigden van een buitenlandse trust, dienen het bestaan van de buitenlandse trust te melden.

2.2 Stichtingen en vennootschappen vermeld op de “zwarte lijst”

Voor buitenlandse stichtingen en vennootschappen geldt de meldingsplicht enkel indien de stichting of vennootschap voorkomt op de lijst in het Koninklijk Besluit dat op 2 april 2014 in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd.

Worden bijvoorbeeld vermeld in de lijst :

 Guernsey : Company / Foundation
 Jersey : Company / Foundation
 Liechtenstein : Stiftung / Anstalt
 Luxemburg : Société de gestion Patrimoine Familiale
 Nederlandse Antillen : Stichting Particulier Fonds

De lijst zal regelmatig worden aangepast.

3 Waar moet worden gemeld ?

De melding dient jaarlijks te gebeuren in de aangifte in de personenbelasting.

Op 28 maart 2014 werd het modelformulier van de aangifte in de personenbelasting over het aanslagjaar 2014 (inkomsten 2013) in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De melding dient te gebeuren in vak XIII onder punt C.
 

dotted_texture