25/02/14

Einde van ontslag zonder motief

In de nasleep van de wet op het eenheidsstatuut hebben de sociale partners een akkoord bereikt over de motiveringsplicht bij ontslag. De regeling is vervat in cao nr. 109 en zal van toepassing zijn voor ontslagen vanaf 1 april 2014. De regeling geeft aan elke werknemer die langer dan 6 maanden in dienst is het recht om de concrete reden die tot het ontslag hebben geleid te kennen. Deze concrete reden deelt u als werkgever hetzij op eigen initiatief, hetzij op expliciet verzoek van de werknemer mee.

• Indien u geen concrete reden tot ontslag meedeelt of de concrete reden te laat meedeelt, zal u gehouden zijn om bovenop de opzeggingstermijn of vervangende opzeggingsvergoeding een forfaitaire burgerlijke boete van 2 weken loon te betalen.

• Indien de werknemer geen genoegen neemt met de concrete reden die u al dan niet heeft meegedeeld, kan de rechter gevraagd worden uitspraak te doen over het feit of er al dan niet sprake is van kennelijk onredelijk ontslag. Een ontslag is kennelijk onredelijk als het niets te maken heeft met de bekwaamheid of het gedrag van de werknemer of helemaal los staat van de gang van zaken van het bedrijf. Hierbij zal de rechter slechts een marginale toetsing doorvoeren. Alleen de kennelijke onredelijkheid van het ontslag mag getoetst worden en niet de opportuniteit van het beleid van de werkgever. Indien u als werkgever kan aantonen dat het ontslag ingegeven was om economische, financiële, organisatorische of andere legitieme redenen, zal het tegenbewijs voor de werknemer in principe moeilijk zijn.

• Indien de rechter van oordeel is dat het ontslag kennelijk onredelijk is kan hij de werkgever veroordelen tot een schadevergoeding tussen minimum 3 en maximum 17 weken loon in functie van de gradatie van de kennelijke onredelijkheid van het ontslag. Deze schadevergoeding is verschuldigd bovenop de eventuele opzeggingsvergoeding en de eventuele forfaitaire burgerlijke boete van 2 weken loon verschuldigd indien de concrete reden voor ontslag niet/tijdig werd meegedeeld.


Wij verduidelijken met het schema in bijlage.

dotted_texture