13/01/14

UPC Overeenkomst (Europees Octrooi) : bijna tijd om te kiezen voor de wet gevers en ondernemingen

De UPC Overeenkomst is een overeenkomst die een eengemaakt octrooigerecht opricht en die werd afgesloten tussen 25 lidstaten. Samen met twee verordeningen, aangenomen door de Europese Unie op 17 december 2012 (de verordeningen nrs. 1257/2012 et 1260/2012), wil deze overeenkomst een octrooi invoeren dat op Europees niveau een unitaire bescherming biedt, alsook een gemeenschappelijk gerecht oprichten dat bevoegd is voor elk geschil betreffende een dergelijk octrooi.

Dit octrooi met eenheidswerking zal een uniforme bescherming verlenen aan zijn titularis in alle lidstaten die aan het systeem deelnemen. De nietigheid van een dergelijk octrooi zal ook voor dit geheel territorium gelden. De belangrijkste doelstelling van dit nieuwe systeem is aan de houder van het octrooi in 25 Europese landen bescherming te verlenen door middel van één enkele procedure en zonder verplichting om het octrooi in elke nationale taal te laten vertalen.

De UPC Overeenkomst heeft echter niet enkel betrekking op octrooien met eenheidswerking. De uniforme bescherming zal namelijk ook van toepassing zijn op gewone Europese octrooien. Daarenboven, zal het eengemaakt octrooigerecht bevoegd zijn om te beslissen over geschillen betreffende diezelfde Europese octrooien, en het toe te passen materiële recht zal datgene zijn opgenomen in de UPC Overeenkomst. Gedurende een beperkte periode, zullen de ondernemingen echter kunnen kiezen om niet aan dit eengemaakt systeem te worden onderworpen voor de octrooien die zij zullen aanduiden (mogelijkheid tot « opt-out »).

De praktische uitvoering van dit project vereist nog dat 13 lidstaten (waaronder Duitsland, Engeland en Frankrijk) de UPC Overeenkomst ratificeren. Voor ondernemingen is het in ieder geval vanaf heden van belang om bepaalde strategische keuzes voor te bereiden (in het bijzonder wat betreft de vraag van de opt-out). In het algemeen, moeten ondernemingen ook goed de nieuwe context begrijpen in dewelke zij zullen moeten werken teneinde hun activiteiten en hun markten te verdedigen, ongeacht of zij nu al dan niet titularis zijn van octrooien.

Deze nota geeft eerst een samenvatting van de stand van zaken en de relevante teksten, om dan vervolgens het belang van deze keuzes toe te lichten.

Meer informatie door het lezen van onze volledige nota (click hier) 

(Nederlandstalige versie van de nota volgt spoedig)

dotted_texture