22/07/13

Onbeperkt bijverdienen na het pensioen: de nieuwe regels vanaf 1 januari 2013

Vanaf 1 januari 2013 mogen gepensioneerden van 65 jaar of ouder die een loopbaan van 42 jaar kunnen bewijzen onbeperkt bijverdienen. Deze gepensioneerden zullen geen enkele beperking meer ervaren op hun eventuele beroepsinkomsten, en dit vanaf de eerste maand die volgt op de maand waarin ze 65 jaar worden.

Voorwaarden

Om onbeperkt te kunnen bijverdienen moet de gepensioneerde enerzijds 65 jaar zijn en anderzijds een loopbaan van 42 jaar kunnen bewijzen. Hoewel beide voorwaarden vervuld moeten zijn, moet enkel de loopbaanvoorwaarde verwezenlijkt zijn op het ogenblik van de ingangsdatum van het rustpensioen, de leeftijdsvoorwaarden daarentegen moet niet noodzakelijk vervuld zijn op het ogenblik van de aanvang van het pensioen.
Stel nu dat aan één van deze voorwaarden niet voldaan is, dan geldt het huidige stelsel van begrenzing van de beroepsinkomsten. De maximale grensbedragen van de toegelaten inkomsten zijn vanaf 1 januari 2013 verhoogd. Bovendien zullen deze bedragen vanaf 2014 jaarlijks geïndexeerd worden.

Cumulatie

Let wel op: gepensioneerden van 65 jaar of ouder en met een loopbaan van 42 jaar mogen dan wel onbeperkt bijverdienen, er blijft echter een volledig cumulverbod voor een rustpensioen en een vervangingsinkomen. Hoewel er een cumulverbod is voor een rustpensioen en een vervangingsinkomen, is er daarentegen wel gedurende 12 maanden een beperkte cumulatie mogelijk van een overlevingspensioen met een sociale uitkering.

Sancties

Door de nieuwe regels worden ook de sancties aangepast.

Voor gepensioneerden die geen 65 jaar of ouder zijn, en geen beroepsloopbaan van minstens 42 jaar kunnen aantonen, zijn de versoepelde sancties van toepassing wanneer zij het grensbedrag overschrijden. Het pensioen wordt pas volledig geschorst als het grensbedrag met minstens 25% wordt overschreden. Voorheen vond er al een volledige schorsing plaats bij een overschrijding met 15%.

Wanneer er een overschrijding van het grensbedrag met minder dan 25% is, dan wordt het pensioen verminderd met het percentage dat gelijk is aan het percentage van de overschrijding.

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de nieuwe grensbedragen die gelden voor de inkomsten van 2013:

Aangifteplicht

Gepensioneerden die een beroepsbezigheid uitoefenden moesten daarvan aangifte doen bij de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP). Deze aangifteplicht werd al in januari 2006 afgeschaft voor gepensioneerden van 65 jaar en ouder waarvan het pensioen al betaald werd toen zij opnieuw aan de slag gingen.
Volgens de nieuwe regelgeving wordt deze aangifteplicht afgeschaft voor alle gepensioneerden die een toegelaten beroepsactiviteit uitoefenen.

Er zijn slechts enkele uitzonderingen waar de gepensioneerde verplicht blijft aangifte te doen van zijn toegelaten beroepsactiviteit:

  •  Bij wetenschappelijke of artistieke activiteiten die geen weerslag hebben op de arbeidsmarkt
  •  Bij een beroepsactiviteit in het buitenland
  •  Bij de uitoefening van een politiek of ander mandaat
  •  Met het oog op de eerste pensioenbetaling (dus wanneer de activiteit aanvangt vooraleer het pensioen voor de eerste keer betaald is).

Met al deze wijzigingen inzake de regels van toegelaten arbeid voor gepensioneerden heeft de overheid de combinatie van pensioen en werken willen promoten. Wie als gepensioneerde na zijn actieve loopbaan een beroepsbezigheid wil blijven uitoefenen, kan dit dus voortaan in principe onbeperkt wanneer voldaan is aan bovenstaande voorwaarden.

dotted_texture