22/04/13

Actualia bodem in het Vlaams Gewest! Wijzigingen inzake overdrachten, cofinanciering en onderzoeksplicht van ‘risicogronden’

In het voorjaar van 2013 zijn er een aantal wijzigingen in het Bodemdecreet en het Vlarebo doorgevoerd met betrekking tot de overdracht, cofinanciering en onderzoeksplicht van ‘risicogronden'.

Vereenvoudiging administratie bij overdracht: verbintenis en financiële zekerheid

Vooraleer risicogronden mét saneringsnoodzaak kunnen worden overgedragen, dient de overdrager (of de verwerver in geval van versnelde overdracht) naast de opmaak van een bodemsaneringsproject 2 administratieve voorwaarden te vervullen:

• aangaan éénzijdige verbintenis tot bodemsanering en eventuele nazorg
• stellen van financiële zekerheid ten belope van de saneringskosten.

Thans stelt de OVAM online (www.ovam.be/fz) modellen van de verbintenis en zekerheid (verpande rekening, bankwaarborg en garantieverzekering) ter beschikking die de overdrager (of verwerver) zelf kan invullen en ondertekenen en rechtstreeks meedelen aan de OVAM. Er is geen tegentekening door de OVAM meer vereist.

De bevoegdheid van de ondertekenaar van de verbintenis namens een vennootschap of een andere rechtspersoon moet aangetoond worden aan de hand van statuten en publicaties. De bevoegdheid kan vanaf nu ook worden aangetoond door een verklaring van de notaris, die toch ten behoeve van de overdracht de controle reeds uitvoerde.

In de financiële zekerheid worden het bedrag en de looptijd niet meer vermeld. Beide zullen blijken uit de brieven van de OVAM.

De administratieve vereenvoudiging betreffende deze 2 voorwaarden vermijdt dat de documenten over en weer moeten gaan tussen de overdrager en de OVAM en levert ongetwijfeld een tijdswinst op.

Inwerkingtreding op 1 januari 2013.

Nieuwe bodemonderzoeksplicht bij aanvang bepaalde risico-activiteiten

In het Bodemdecreet is een nieuw artikel 33bis ingevoegd in het kader van de omzetting van de Europese Richtlijn inzake industriële emissies.

Vóór de indiening van de milieuvergunningsaanvraag betreffende bepaalde risico-activiteiten dient de exploitant bij de OVAM een oriënterend bodemonderzoek (OBO) in te dienen.

Voor bedrijven die bij aanvang van de exploitatie niet onderzoeksplichtig waren, maar dit op basis van artikel 33bis Bodemdecreet thans wel zijn, zal de Vlaamse regering nog bepalen binnen welke termijn (7 januari 2014 of 7 juli 2015) zij eenmalig een OBO moeten uitvoeren. Als de milieuvergunningsaanvraag ingediend werd vóór 7 januari 2013, maar het bedrijf nog niet in gebruik was op 7 januari 2013, dient alsnog een OBO te worden uitgevoerd vóór de aanvang van de exploitatie.

Inwerkingtreding artikel 33bis Bodemdecreet op 7 januari 2013. Echter, zolang de Vlaamse regering de risico-activiteiten waarop de nieuwe onderzoeksplicht van toepassing is, niet heeft aangewezen, is de nieuwe bepaling niet uitvoerbaar.

Cofinanciering sanering van historische verontreiniging

Eindelijk wordt de cofinanciering verder uitgewerkt in het Vlarebo!
Saneringsplichtigen (bedrijven en particulieren) kunnen bij de OVAM een aanvraag tot cofinanciering indienen wanneer zij aan 3 voorwaarden voldoen:

• het moet gaan om historische verontreinigingen
• de eigenaar moet vóór 1 juni 2008 eigenaar geworden zijn van de grond
• het conformiteitsattest van het bodemsaneringsproject (BSP) moet dateren van na 1 juni 2008.

De cofinanciering kan worden aangevraagd nadat het BSP werd ingediend of conform verklaard en vóór de saneringswerken zijn gestart. De financiële bijdrage wordt vastgesteld aan de hand van de voorgelegde facturen in 3 schijven. De financiële tussenkomst van de OVAM bedraagt maximaal 50% van de bodemsaneringskosten met een plafond van € 200.000 over een periode van 3 jaar.

De Vlaamse regering heeft op 15 maart 2013 de cofinanciering goedgekeurd. Inwerkingtreding voorzien op 1 september 2013.

dotted_texture