08/04/13

Het is formeel ! Inwerkingtreding nieuwe regelgeving overheidsopdrachten op 1 juli 2013

Vrijdag 29 maart 2013 keurde de ministerraad de datum van inwerkingtreding van de ‘nieuwe' regelgeving overheidsopdrachten goed. Datum van inwerkingtreding is, zoals eerder in de wandelgangen kon worden vernomen,1 juli 2013.

Op die datum worden van kracht:

  • De Wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor weken, leveringen en diensten van 15 juni 2006, voor zover deze nog niet in werking is getreden;
  • Het Koninklijk Besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 15 juli 2011, voor zover dit nog niet in werking is getreden (KB Plaatsing klassieke sectoren);
  • Het Koninklijk Besluit plaatsing overheidsopdrachten speciale sectoren van 16 juli 2012 (KB Plaatsing algemene nutsectoren);
  • Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, zoals van toepassing op opdrachten in de klassieke en de algemene nutsectoren (KB Uitvoering); en
  • Een nog te publiceren Koninklijk Besluit betreffende de mededinging in het raam van de Europese Unie van bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten in de sectoren water, energie, vervoer en postdiensten (KB Plaatsing bijzondere nutsectoren).

Naar kan worden verwacht, zullen opdrachten die bekend zijn gemaakt voor 1 juli 2013 of waarvoor, bij gebreke aan bekendmaking, een uitnodiging is verzonden om zich kandidaat te stellen of een offerte in te dienen, onder de huidige regeling blijven vallen, daar waar opdrachten op of na 1 juli 2013 gelanceerd het nieuwe rechtsregime zullen kennen.

Het is bijgevolg zaak voor de aanbestedende instanties geen te belangrijke opdrachten te initiëren rond 1 juli 2013, teneinde rechtsonzekerheid, mede door onwennigheid t.a.v. het nieuwe regelgevende kader, te vermijden.

Nog onzeker is het lot van de rechtsbeschermingsregels, nu vervat in Boek IIbis van de Wet Overheidsopdrachten van 24 december 1993, maar nog over te brengen naar het nieuwe regelgeheel. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de opheffingsbepalingen t.a.v. de Wet van 24 december 1993 voorzien in het in werking blijven van Boek IIbis, totdat de wetgever de kans heeft gezien de rechtsbeschermingsregels in de wet van 15 juni 2006 in te schrijven.

Het ontwerp van koninklijk besluit dat voorziet in de inwerkingtredingsdatum gaat nu voor advies naar de afdeling wetgeving van de Raad van State, waarna het kan worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Meer dan 7 (!) jaar na het aannemen van de Wet Overheidsopdrachten van 15 juni 2006 is de (volledige) inwerkingtreding ervan dus een feit. Echter, het ziet ernaar uit dat het op 1 juli a.s. van kracht zijnde regelarsenaal niet lang ongewijzigd zal blijven, nu Europa naarstig werkt aan de nieuwe generatie richtlijnen inzake overheidsopdrachten, die zullen moeten worden omgezet naar Belgisch recht middels een aanpassing van de Wet Overheidsopdrachten van 15 juni 2006 en de hierboven aangehaalde uitvoeringsbesluiten.

dotted_texture