15/11/12

Werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers verplicht vanaf 1 januari 2013

Headlines LIEDEKERKE Labour & Employment

De beleidsmakers en sociale partners achten het noodzakelijk dat in ondernemingen een dynamiek op gang wordt gebracht om het aantal oudere werknemers te behouden of te verhogen. Te dien einde heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) op 27 juni 2012 de CAO nr. 104 aangenomen die ondernemingen met meer dan 20 werknemers verplicht om vanaf 1 januari 2013 jaarlijks een zogenaamd Werkgelegenheidsplan voor Oudere Werknemers (WOW) op te stellen. Dit plan moet de maatregelen bevatten die in de onderneming worden genomen om de werknemers ouder dan 45 jaar te behouden of hun aantal te vergroten.


Ondernemingen met meer dan 20 werknemers worden verplicht om vanaf 1 januari 2013 jaarlijks een Werkgelegenheidsplan Oudere Werknemers (WOW) op te stellen.
De werkgever kan er ook voor opteren om een plan op te stellen dat over verschillende jaren loopt - i.e. met meerjarenmaatregelen - doch in dergelijk geval moet de werkgever elk jaar ook een verslag over de voortgang van het plan opstellen.

Het WOW moet ondernemingsspecifieke maatregelen bevatten om de werkgelegenheid van de werknemers van 45 jaar en ouder te behouden of te verhogen. Voor die maatregelen moeten één of meer actiegebieden worden gekozen. De werkgever kan (een) actiegebied(en) kiezen uit de lijst opgenomen in de CAO nr. 104, maar kan er eveneens voor opteren om zelf (een) actiegebied(en) te formuleren.

De actiegebieden opgenomen in de CAO nr. 104 zijn de volgende :

1. de selectie en indienstneming van nieuwe werknemers;
2. de ontwikkeling van de competenties en kwalificaties van de werknemers, met inbegrip van de toegang tot opleidingen;
3. de loopbaanontwikkeling en loopbaanbegeleiding binnen de onderneming;
4. de mogelijkheden om via interne mutatie een functie te verwerven die is aangepast aan de evolutie van de mogelijkheden en de competenties van de werknemer;
5. de mogelijkheden voor een aanpassing van de arbeidstijd en de arbeidsomstandigheden;
6. de gezondheid van de werknemer, de preventie en het wegwerken van fysieke en psychosociale belemmeringen om aan het werk te blijven;
7. de systemen van erkenning van verworven competenties.

De werkgever moet jaarlijks het ontwerp van elk nieuw WOW voorleggen aan de ondernemingsraad, of bij ontstentenis van dit orgaan aan de vakbondsafvaardiging, of bij ontstentenis van dit orgaan aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Wanneer er geen werknemersvertegenwoordiging aanwezig is in de onderneming, moet het plan aan de werknemers zelf worden voorgelegd.

dotted_texture