Op 14 oktober 2012 zijn het weer verkiezingen. Vermits er in België een stemplicht geldt, dient iedere stemgerechtigde die dag te gaan stemmen in zijn woonplaats
Hoewel de stemverrichtingen op zondag doorgaan, zijn er toch een groot aantal werknemers die op deze dag zowel hun stem moeten gaan uitbrengen als arbeidsprestaties dienen te leveren voor hun werkgever.
Gelet op de geldende stemplicht moet iedere werkgever de werknemers die op zondag komen werken de nodige tijd geven om aan deze burgerplicht te voldoen. De werknemers in kwestie zijn in dat geval gewettigd afwezig. Voor deze afwezigheid kunnen zij evenwel geen aanspraak maken op loon.
Teneinde loonverlies te vermijden, kunnen werkgever en werknemer vooreerst overeenkomen dat laatstgenoemde een aantal recuperatie- of verlofuren opneemt.
Een andere mogelijkheid bestaat erin dat de werknemer niet persoonlijk gaat stemmen, doch dit per volmacht doet. De onmogelijkheid om te gaan stemmen omwille van professionele reden wordt aanvaard als reden om met volmacht aan de stemverplichting te voldoen. Hiertoe moeten een aantal formaliteiten vervuld worden. De werkgever moet aan de betrokken werknemer een attest afleveren waaruit blijkt dat hij / zij die dag dient te werken en hierdoor niet zelf naar het stemlokaal kan gaan. Dit attest wordt gevoegd bij het volmachtformulier A95 dat de werknemer kan opvragen bij de gemeente of downloaden via www.vlaanderenkiest.be/formulieren. Tot op 14 oktober 2012 kan de werknemer volmacht geven aan een stemgerechtigde naar keuze. De volmachtkrijger geeft tot slot het attest samen met het volmachtformulier af aan de voorzitter van het stembureau waar de belemmerde werknemer volgens de oproepbrief moet gaan stemmen.
Bij elke verkiezing worden er ook voorzitters, secretarissen en bijzitters voor de stem- en telbureaus opgeroepen en aangesteld. Ook hier geldt dat de werknemers die een dergelijke oproeping ontvangen hebben, verplicht zijn om hieraan tegemoet te komen en derhalve op 14 oktober 2012 desgevallend niet in staat zijn uitvoering te geven aan hun arbeidsovereenkomst.
Werknemers die aangesteld zijn als voorzitter en secretaris enerzijds en bijzitters van een stem- en telbureau dat geen hoofdbureau is anderzijds, zijn in dat geval gewettigd afwezig. Tenzij anders voorzien bij CAO, individuele arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement, hebben zij voor deze afwezigheid geen recht op loon of enige andere vergoeding ten laste van de werkgever.
De bijzitters van een (hoofd)stem- of telbureau daarentegen hebben voor de dag van de verkiezingen recht op klein verlet. De werknemer in kwestie is dus afwezig met behoud van loon.
Werknemers die opgeroepen worden om te zetelen in een stem- of telbureau kunnen hiervan vrijgesteld worden indien er hiervoor een wettige reden kan ingeroepen worden. Deze redenen worden in concreto beoordeeld door de voorzitter van het bureau in kwestie. Op voorwaarde dat zij beschikken over een (waarheidsgetrouw) attest van hun werkgever die dit bevestigt, kunnen werknemers inroepen dat zij verhinderd zijn omwille van beroepsredenen.