26/09/12

Invoering van de Europese blauwe kaart voor de tewerkstelling van hooggekwalificeerde niet-EU buitenlandse werknemers

Liedekerke Headlines Labour & Employment

Met ingang van 10 september 2012 kan een werkgever die een hooggekwalificeerde niet-EU buitenlandse werknemer in België wil tewerkstellen een voorlopige arbeidsvergunning aanvragen, op basis waarvan de buitenlandse werknemer vervolgens een Europese blauwe kaart kan verkrijgen. België geeft hiermee uitvoering aan haar verplichting tot omzetting van de Europese Richtlijn 2009/50/EG betreffende de voorwaarden voor toegang tot verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op een hooggekwalificeerde baan. Deze heeft tot doel de immigratie van kennismigranten aan te moedigen met het oog op de uitbouw van de Europese Unie als kenniseconomie.

Voor de afgifte van een voorlopige arbeidsvergunning in het kader van het verkrijgen van een Europese blauwe kaart, dienen de volgende voorwaarden te zijn vervuld:

1. de werkgever moet met de buitenlandse werknemer een arbeidsovereenkomst hebben gesloten van onbepaalde duur of met een duur gelijk aan of hoger dan één jaar;
2. de buitenlandse werknemer dient een bruto jaarloon te ontvangen van minstens 49.995 EUR (bedrag voor 2012, jaarlijks indexeerbaar);
3. de werknemer moet in het bezit zijn van een diploma uitgereikt door een hogere onderwijsinstelling, voor een opleiding met een duurtijd van minstens 3 jaar.

Na de toekenning van de voorlopige arbeidsvergunning aan de werkgever, dient de buitenlandse werknemer binnen de 90 dagen een aanvraag in te dienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken om een Europese blauwe kaart te verkrijgen.

De Europese blauwe kaart heeft een initiële geldigheidsduur van 13 maanden en kan worden hernieuwd voor een nieuwe periode van 13 maanden. Indien na afloop van 2 jaar wordt overgegaan tot een tweede hernieuwing, blijft de Europese blauwe kaart geldig voor 3 jaar. De hernieuwing van de Europese blauwe kaart wordt evenwel telkens afhankelijk gesteld van de toekenning door de bevoegde Gewestelijke administratie van een voorlopige arbeidsvergunning aan de werkgever en veronderstelt dus dat de toekenningsvoorwaarden (zie hoger) vervuld blijven.

Belangrijk is te weten dat de buitenlandse werknemer in België kan beginnen werken vanaf het ogenblik dat:

- hij/zij in het bezit is van een afschrift van de voorlopige arbeidsvergunning (die in beginsel binnen de 30 dagen na de aanvraag wordt toegekend aan de werkgever);
- op voorwaarde dat hij/zij wettig in België verblijft; en
- hij/zij de aanvraag voor een Europese blauwe kaart heeft ingediend.

Tijdens de eerste 2 jaar van de tewerkstelling moeten bepaalde wijzigingen, zoals de verbreking van de arbeidsovereenkomst, de wijziging van de werkgever, de vermindering van het bruto jaarsalaris of de vermindering van duur van de arbeidsovereenkomst worden gemeld aan de bevoegde Gewestelijke administratie die de voorlopige arbeidsvergunning heeft toegekend. In dergelijke gevallen dient de buitenlandse werknemer bovendien een nieuwe Europese blauwe kaart aan te vragen.

Bepaalde categorieën van buitenlandse werknemers komen niet in aanmerking voor de toekenning van een Europese blauwe kaart.

Vanzelfsprekend kunnen we u bijstaan bij de aanvraag van voorlopige arbeidsvergunningen in het kader van de Europese blauwe kaart, alsook bij de aanvraag van ‘gewone' arbeidsvergunningen.

dotted_texture