Cybercriminaliteit, een complex en actueel onderwerp. Vandaag is het niet langer de vraag of, maar wanneer u het doelwit van een cyberaanval wordt. Elke organisatie, ongeacht de omvang, kan getroffen worden en de gevolgen zijn niet min. U bevindt zichzelf waarschijnlijk ook in een positie waarin heel wat gevoelige persoonlijke informatie van uw cliënten opgeslagen wordt en dat weten cybercriminelen ook. Met deze drie tips kunt u ook uw onderneming te wapenen in de strijd tegen cybercriminaliteit.
Sensibiliseer het volledige team
Cybercriminaliteit is niet langer breaking news. We leven in een sterk gedigitaliseerde wereld waar bijna alles in digitale vorm aangeleverd en opgeslagen worden. Handig om op elk moment over de nodige informatie te beschikken, maar het maakt ons sterk afhankelijk van toestellen die met het internet verbonden zijn.
Gelukkig neemt de aandacht voor malware, phishing en andere cyberdreigingen toe. Uit de risicobarometer van Allianz blijkt namelijk dat organisaties cyberincidenten zien als het grootste bedrijfsrisico voor 2023. Niet onlogisch als u weet dat voor kmo’s de schade gemiddeld oploopt tot 375.000 euro en het bij grote bedrijven al snel om vier procent van hun omzet gaat.
De persoonlijke gegevens van uw cliënten per ongeluk verspreiden door op een malafide link te klikken, heeft dus grote gevolgen. Organiseer om die reden zowel voor de medewerkers als het management een awareness training waarin de bedreiging uitgelegd wordt en stel een concreet beleid rond cyberbeveiliging op.
Bescherm uw IT-infrastructuur met een Managed Service Provider
Investeren in een degelijke bescherming van computersystemen en dataopslag is onmisbaar om een cyberaanval te voorkomen. Met een Managed Service Provider (MSP) zoals IT Anywhere neemt u al een eerste stap in de goede richting.
Een MSP gaat van start met een analyse om vast te leggen welke technische en praktische aspecten nodig zijn om uw netwerk en infrastructuur te beveiligen en monitoren. Vervolgens komt een solution expert ter plaatse voor de installatie en configuratie. De vernieuwende oplossingen van IT Anywhere garanderen dat processen en systemen up-to-date blijven en permanent opgevolgd worden. Uw CRM- en boekhoudsystemen die waardevolle klantendata zoals identiteitsgegevens en bedrijfsstrategieën bewaren, worden zo continu beschermd.
Toch is een MSP niet voldoende om een cyberaanval of datalek te voorkomen. Door de groeiende complexiteit en de grote impact ervan op het bedrijfsleven, vraagt cybersecurity een andere expertise dan IT.
Kies voor een dubbele beveiliging
Een Managed Service Provider bouwt een hoge beveiligingsmuur rond uw organisatie, maar eenmaal binnen kan een cybercrimineel rustig zijn gang gaan. Om hier een antwoord op te bieden, werkt IT Anywhere samen met Eye Security.
De experten van Eye Security bieden vanuit hun Security Operations Center (SOC) een 24/7 dienstverlening bestaande uit monitoring en detectie van cyberdreigingen. Deze zogenaamde managed detection & response (MDR) geeft u de hoogste kans om een aanval tijdig op te merken. Ook na de werkuren en in het weekend, of bij thuiswerkers. Wanneer het incident response team een verdachte melding ontvangt, zorgen zij ervoor dat elke poging meteen wordt geïsoleerd en aangepakt. Bovendien omvat een abonnement ook awareness-oplossingen in de vorm van risicoscans en phishing campagnes.
In een notendop: (1) sensibiliseer het volledige team, (2) neem een Managed Service Provider onder de arm én (3) stel een expert in cybersecurity aan om een complete beveiliging te garanderen. Enkel op deze manier komt vertrouwelijke informatie van klanten niet in de verkeerde handen terecht en blijft de continuïteit van de dagelijkse activiteiten gewaarborgd.
Neem deel aan onze cyber breakfast sessie
Wenst u uw onderneming ook voor te bereiden op een cyberaanval en te beschermen tegen cyberschade? Registreer u dan voor de cyber breakfast sessie van IT Anywhere & Eye Security in het Van Der Valk Hotel te Zaventem op 20 april 2023. Meer info en registraties via www.dubbelbeveiligd.be.