23/04/12

Evolutie in de cassatierechtspraak over auteursrechtelijk beschermde werken

Volgens het Hof van Cassatie is het niet meer vereist dat een werk de stempel van de persoonlijkheid van de auteur draagt om auteursrechtelijk beschermd te zijn.

De rechtspraak heeft steeds weerhouden dat een werk auteursrechtelijk beschermd was wanneer aan de volgende twee voorwaarden was voldaan:

  1. Het werk moet origineel zijn, wat betekent dat het moet gaan om een eigen intellectuele schepping van de auteur;
  2. Het werk moet de persoonlijke stempel dragen van de auteur, wat erop neerkomt dat het werk niet banaal mag zijn, maar de uiting van bepaalde creatieve keuzes van de auteur.

Deze tweede voorwaarde wordt nu door het Hof van Cassatie weggelaten in een arrest van 26 januari 2012. Het hoogste gerechtshof stelt dat een werk auteursrechtelijk beschermd is wanneer het oorspronkelijk is, in de zin dat het gaat over een eigen intellectuele schepping van de auteur, waarbij het niet vereist is dat het werk de persoonlijke stempel draagt van de auteur.

Deze beslissing is waarschijnlijk beïnvloed door het Infopaq arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 16 juni 2009 waar dit hof enkel sprak over de oorspronkelijkheidsvoorwaarde. Echter moet men vaststellen dat in een zeer recent arrest van hetzelfde Hof van Justitie van de Europese Unie werd gesteld dat: “dat een portretfoto (…) in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming mits (…) een dergelijke foto een intellectuele schepping van de auteur is die de persoonlijkheid van deze laatste weerspiegelt en tot uiting komt door de vrije creatieve keuzen van die auteur bij de totstandkoming van die foto.” (arrest Painer/Standaard Verlaecks – 1 december 2011).

Ook al spreekt het Hof van Justitie niet over een persoonlijke “stempel”, wel stelt zij dat er een uiting moet zijn van de vrije creatieve keuze van de auteur. Dit was precies de inhoudelijke definitie die de rechtspraak vroeger in België gaf aan het dragen van de persoonlijke stempel.

Het valt dus niet uit te sluiten dat het Hof van Cassatie nog terugkomt op haar arrest van 26 januari jl. en toch terug zal aanknopen bij de twee gekende voorwaarden voor de auteursrechtelijke bescherming van een werk.

dotted_texture