05/12/18

Het nieuwe UBO-register: wat is dat? Enkele praktische zaken op een rij

Het UBO-register is een openbaar register van uiteindelijke belanghebbenden van bedrijven en organisaties. Een uiteindelijke begunstigde (of 'Ultimate Beneficial Owner’) is de natuurlijke persoon die de uiteindelijke eigenaar is van (of de zeggenschap heeft over) de entiteit die de informatie moet verstrekken. Het betreft vnl. vennootschappen en andere juridische entiteiten zoals vzw’s, maatschappen,… 

Voor vennootschappen vermeldt het register in principe alle natuurlijke personen die al dan niet rechtstreeks (“uiteindelijk”) meer dan 25% van de stemrechten, de aandelen of het kapitaal van de vennootschap bezitten. Indien niemand meer dan 25% van de stemrechten bezit, zal men de natuurlijke personen moeten opgeven die op een andere wijze de zeggenschap hebben over een vennootschap of de leden van het hoger leidinggevend personeel. 

Waarom weer nieuwe formaliteiten?

Het nieuwe UBO-register is een gevolg van de 4deEuropese anti-witwasrichtlijn (de 4deAML of “Anti-Money Laundering-richtlijn”) en denieuwe Belgische anti-witwaswet van september 2017. Het gaat om maatregelen om te voorkomen dat het financiële stelsel gebruikt wordt voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Volgens de Wereldbank wordt in 70 procent van alle grootschalige corruptiepraktijken gebruik gemaakt van offshore constructies en stichtingen. De strengere Europese regels willen meer klaarheid brengen rond wie eigenlijk aan de touwtjes trekt in complexe bedrijvenconstructies.Ook fiscale fraude zal hierdoor beter kunnen worden aangepakt.

Deze zomer werd het KB gepubliceerd met meer details over het nieuwe UBO-register voor België.Het voorziet dat het register consulteerbaar zal zijn door belanghebbende autoriteiten zoals de fiscus maar ook door de gewone burger. Het geeft toelichting bij de gegevens die moeten worden verstrekt en door wie. Hoewel het KB al sinds 31 oktober 2018 van kracht is, heeft men tijd tot 31 maart 2019 om de’ uiteindelijke begunstigden’ voor de eerste maal te registreren.

Wanneer de vereiste informatie niet wordt doorgegeven, kan er aan de bestuurders van de informatieplichtigen die in gebreke blijven, een administratieve geldboete worden opgelegd van €250 tot €50.000. Reden te meer om de registratie tijdig voor te bereiden.

Hoe bereiden bedrijven en organisaties zich best voor?

Er dienen zich diverse vragen aan omtrent de werking van het UBO-register en de mogelijke gevolgen in de praktijk:

  • Is mijn organisatie één van de juridische entiteiten (vennootschappen, vzw’s, stichtingen, trusts,…) die verplicht wordt om informatie over te maken? 

  • Hoe bepaal ik de uiteindelijke begunstigden of onrechtstreekse uiteindelijke begunstigden?

  • Beschik ik over alle vereiste informatie over de uiteindelijke begunstigden ?

  • Heb ik in mijn organisatie iemand met een e-ID die de gevraagde informatie via het elektronisch platform ‘MyMinFin’ kan invullen?

  • Beschikt mijn organisatie over een procedure opdat elke wijziging in de informatie over de uiteindelijke begunstigden binnen de maand aan het register kan worden overgemaakt?

Het UBO-register en uw vermogensplanning

Grant Thornton wijst er tenslotte op dat deze nieuwe formaliteiten niet enkel hun belang hebben in een bedrijfsmatige context maar ook impact hebben op structuren die gebruikt worden in het kader van familiale vermogensplanning. Hier wordt bijv. vaak gebruik gemaakt van een maatschap als een eenvoudig, soepel en discreet instrument om tijdens het leven aan successieplanning te doen maar toch de controle over het vermogen te behouden. Zo kunnen een beleggingsportefeuille, aandelen in een exploitatie- of vastgoedvennootschap of zelfs een kunstcollectie “gecontroleerd” worden weggeschonken aan bijvoorbeeld de kinderen.

Een burgerlijke maatschap kan discreet (onderhands) opgericht worden zonder publicatievereisten. Dat heeft uiteraard niets te maken met het witwassen van gelden, maar met het discreet omgaan met het familiaal vermogen en de planning daarvan. Ingevolge het nieuw ondernemingsrecht wordt de anonimiteit van de maatschap echter verder en verder ondergraven. Zo wordt de maatschap sedert enige tijd beschouwd als een onderneming die een boekhouding moet voeren en (in bepaalde gevallen) haar jaarrekening zal moeten neerleggen. Nu de maatschap ook onder de toepassing van het UBO-register valt, zullen haar uiteindelijke begunstigden daar voortaan dus ook in terug te vinden zijn. Aangezien de maatschappen vaak de familienaam van de ‘pater familias’ bevatten, zal een creatieve zoeker al snel de bijhorende maatschap en haar uiteindelijke begunstigde(n) kunnen terugvinden: voor sommigen minder discreet dan gewenst...

Ook hier is het dus belangrijk om na te gaan wat de gevolgen zijn van het UBO-register (en hoe men zich eventueel met minder “inkijk” kan organiseren).
 

Auteur: 
Tim Dausy
Senior Manager

dotted_texture