01/10/18

Afwerving van cliënteel: ex-werknemer mag systematisch cliënteel benaderen van vroegere werkgever

Het Hof van Beroep te Gent bevestigde nogmaals de principiële vrijheid van handel en concurrentie waaruit de principiële geoorloofdheid van afwerving van personeel en cliënteel volgt [1]:

“Sinds het decreet d’Allarde van 1791 geldt het principe van vrijheid van handel en concurrentie. Afwerving van personeel en van cliënteel van een concurrent is om deze reden in principe geoorloofd (Gent, 13 november 2006, NJW 2007, 370). Het afwerven van cliënteel is in principe niet onrechtmatig omwille van het doel dat de afwerving zou beogen of van de bijzondere omstandigheden waarin ze zou plaatsvinden (Gent, 6 juni 2005, Jaarboek Handelspraktijken 2005, 546 e.v.).

De vrijheid van mededinging impliceert de principiële vrijheid van reclame maken, afwerven van personeel en/of cliënteel, nabootsen of kopiëren, aanhaken, verkoops- en/of leveringsweigering, parallelimport, doorbreken van distributiesystemen, … tenzij die vrijheid ingeperkt wordt door specifieke bijzondere wettelijke bepalingen en/of exclusieve rechten, dan wel dat de uitoefening ervan gepaard gaat met specifieke begeleidende bezwarende omstandigheden die de handelspraktijk een onrechtmatig karakter geven, zoals bijvoorbeeld verwarringstichting, misleiding, slechtmaking, bedrieglijke vermeldingen, gebruik van onrechtmatig verkregen vertrouwelijke informatie, het behalen van een onevenredig groot voordeel, parasitaire aanhaking, rechtsmisbruik en derdemedeplichtigheid aan contractbreuk.

De prospectie en de afwerving van cliënteel, personeel en leveranciers van een concurrent is in principe geoorloofd, zelfs wanneer dit gebeurt door een gewezen medecontractant. De afwerving is pas onrechtmatig omwille van het doel dat ze beoogt dan wel omwille van de bijzondere omstandigheden waarin ze plaatsvindt.”

Het Hof oordeelde vervolgens dat een ex-werknemer niet mag worden verboden gebruik te maken van de kennis en ervaring die hij heeft opgedaan bij zijn vroegere werkgever, ook wanneer deze kennis betrekking heeft op diens klantenbestanden. Bijgevolg werd zelfs het systematisch benaderen van het cliënteel dat men voordien voor rekening van de ex-werkgever benaderde, op zich niet onrechtmatig bevonden.

Voetnoten:

Gent 5 maart 2018, 2017/AR/1173, niet gepubl.

dotted_texture