18/11/16

In uitzonderlijke omstandigheden kunnen bepaalde stakingspiketten preventief verboden worden

Zowel bij een ziekenhuis als bij een pretpark werd er gedreigd om op de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 stakingspiketten op te zetten. 

Beide werkgevers hebben op basis van deze dreiging een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de Voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg om dit te verhinderen. In de twee gevallen hebben de Voorzitters de stakingspiketten preventief verboden.


1. Pretpark

De werkgever, een uitbater van een pretpark, werd op de hoogte gebracht over stakingspiketten die de werknemers, maar ook de bezoekers van het park, de volgende dag zouden verhinderen om toegang te krijgen tot het park. 

De avond ervoor werd de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg hieromtrent gevat via een eenzijdig verzoekschrift en nog diezelfde dag besliste de Voorzitter om de stakingspiketten preventief te verbieden, uitsluitend op basis van de dreiging geuit door de vakbondsorganisaties.

De Voorzitter was van oordeel dat, hoewel hij zich niet mag mengen in de regeling van een collectief arbeidsgeschil, het zijn taak is om ten voorlopige titel elk gedrag dat schade kan aanbrengen aan de burgerlijke rechten van een persoon te verbieden of te voorkomen.

Zo stelde de Voorzitter dat een stakingspiket schade kan toebrengen aan:

- de rechten van de werkgever, zoals de eigendomsrechten en de vrijheid van ondernemen dewelke veronderstellen dat het personeel en de bezoekers vrije toegang hebben tot het pretpark;

- de openbare veiligheid, gelet op de risico’s voor de bezoekers van het pretpark (bv. confrontatie tussen stakers en bezoekers, geblokkeerde auto’s en bussen, enz.)


2. Ziekenhuis

Naar aanleiding van dreigementen door een vakbondsorganisatie, vreesde het ziekenhuis dat de toegangen op de dag van de “nationale staking” zouden geblokkeerd worden door een stakingspiket, zodat niet-stakende werknemers, leveranciers en patiënten geen of moeilijk toegang zouden hebben tot het ziekenhuis.

Ook hier wordt de Voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg gevat middels een eenzijdig verzoekschrift. Ook in dit geval willigt de voorzitter het verzoek in en verbiedt hij de beperking of verhindering van de toegang tot de sites van het ziekenhuis indien dit ertoe kan leiden dat de basiszorg en de therapeutische behandelingen niet kunnen verstrekt worden.

De Voorzitter stelt immers dat, hoewel een stakingspiket in principe een legitiem actiemiddel is, dit geen nadeel mag toebrengen aan de openbare gezondheid en de grondrechten van de patiënten.


Te onthouden

Ondanks de trend in de rechtspraak om stakingspiketten steeds minder preventief te verbieden, blijft het nog steeds mogelijk om een preventief verbod te bekomen wanneer er duidelijk kan aangetoond worden dat er een reëel risico is voor algemene rechtsbeginselen, zoals de openbare gezondheid en de openbare veiligheid.

Bron: Voorz. Waals Brabant, 23 juni 2016, A.R. nr. 16/702/B, onuitg., Voorz. Namen, 23 juni 2016, A.R. nr. 16/842/B, onuitg.

dotted_texture