22/11/15

Btw-plicht rechtspersoon-bestuurder met drie maanden uitgesteld tot 1 april 2016

Rechtspersonen die als bestuurder, zaakvoerder of vereffenaar van een vennootschap optreden, genieten vandaag (nog) van een bijzonder btw-statuut. Een rechtspersoon-bestuurder heeft momenteel een keuzerecht om de handelingen als statutair bestuurder al dan niet aan de btw te onderwerpen. Dit is gebaseerd op een administratieve regeling. Eind 2014 heeft de btw-administratie, blijkbaar na een negatief advies van de Europese Commissie, beslist dit bijzonder keuzeregime af te schaffen (klik hier voor het artikel). Dit betekent dat rechtspersonen-bestuurders in principe voor hun prestaties verplicht btw dienen aan te rekenen.

Rekening houdend met de belangrijke financiële impact en mogelijke interpretatieproblemen bij de wijziging van dit bijzonder btw-regime werd de oorspronkelijke datum van inwerkingtreding (1 januari 2015) met één jaar uitgesteld waardoor het gewijzigde administratieve standpunt in principe in werking zou treden op 1 januari 2016. Dit uitstel moest aan de ene kant belastingplichtigen toelaten om zich voor te bereiden op deze wijziging. Aan de andere kant zou dit de btw-administratie de tijd geven om via een circulaire de concrete praktische implicaties en eventuele alternatieven nader te verduidelijken. Zo zou deze circulaire met name duidelijkheid moeten bieden over eventuele alternatieven via het opzetten van een btw-eenheid en de mogelijke toepassing van bijzondere btw-vrijstellingen (zoals deze voor financiële bemiddeling, verzekeringsbemiddeling,...). Onder meer het scenario van de btw-eenheid is op dit ogenblik onduidelijk in situaties waarbij één exploitatievennootschap over meerdere bestuurders/aandeelhouders beschikt – de aanvragen voor dergelijke btw-eenheden worden op dit ogenblik in principe geweigerd of on hold gezet, in afwachting van de publicatie van de circulaire.

 Gelet op het feit dat deze circulaire nog steeds niet gepubliceerd is en 1 januari 2016 nu zeer dichtbij komt, heeft de beleidscel van de Minister van Financiën beslist om de datum van inwerkingtreding nogmaals te verlengen met drie maanden. Rechtspersonen-bestuurders kunnen hun bestuurdersbezoldigingen dus minstens nog tot 1 april 2016 zonder btw aanrekenen. We mogen hopen dat de circulaire nu binnen korte termijn wordt gepubliceerd om over alle openstaande discussiepunten finaal duidelijkheid te bieden.

___________________________________________________
Het BTW-team – Tiberghien Advocaten:

Stijn Vastmans – Partner (stijn.vastmans@tiberghien.com)

Stein De Maeijer – Associate (stein.demaeijer@tiberghien.com)

Gert Vranckx – Associate (gert.vranckx@tiberghien.com)

David Verbeke – Associate (david.verbeke@tiberghien.com)

dotted_texture