12/06/15

Tablets, pc’s, smartphones en internet : waardering van het voordeel in natura

In een notendop :

Als IT-apparaten ter beschikking worden gesteld aan de werknemers die deze ook voor privédoeleinden kunnen gebruiken, ontstaat er een voordeel in natura voor deze werknemers.

Voorlopig aanvaarden zowel de fiscus als de RSZ een forfaitaire waardering van dit voordeel van 180 EUR/jaar voor een PC en van 60 EUR/jaar voor een internetverbinding.

Er zijn echter veranderingen op til die deze waardering aanpast aan de nieuwe technologieën. In afwachting van de nieuwe wetgeving past de RSZ de bestaande regeling toe, met enkele nuances.


1.
Indien een werkgever een laptop, een internetverbinding, of andere IT-apparaten ter beschikking stelt aan zijn werknemers, en deze werknemers hiervan gebruik kunnen maken voor privédoeleinden, dan is dit een voordeel in hoofde van de werknemer. RSZ-bijdragen zijn verschuldigd op dit voordeel in natura.

In principe geldt daarbij het werkelijke voordeel in hoofde van de werknemer. Echter, in bepaalde gevallen wordt dit voordeel forfaitair vastgesteld door de RSZ-administratie.

Zo weerhoudt de RSZ-administratie, alsook de fiscale administratie, een forfaitair voordeel van 180 EUR per jaar voor een laptop of PC, en een voordeel van 60 EUR per jaar voor een internetverbinding.

Gelet op de technologische ontwikkelingen, bv. de ontwikkeling van smartphones, tablets, mobiel internet, enz., zijn deze bedragen echter niet meer in overeenstemming met de realiteit. Wijzigingen aan de bestaande forfaits zijn dan ook aangewezen.

Vorig jaar werden reeds onderhandelingen gevoerd tussen Agoria, de federatie van de technologische industrie, en de RSZ-administratie om de forfaits voor de terbeschikkingstelling van IT-apparaten aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen. Hierover werd echter nog geen akkoord afgesloten.


Bij een aanpassing van de forfaitaire bedragen, moet bovendien ook de fiscale administratie worden betrokken aangezien ook hier een forfaitaire waardering geldt als voordeel van alle aard.

2.
In afwachting van een definitief akkoord past de RSZ de huidige regeling dan ook toe, maar met de volgende nuances:

  • als een werkgever meerdere PC's ter beschikking stelt van zijn werknemer, is het maandelijks voordeel gelijk aan 15 EUR/maand maal het aantal PC's.
  • als een werkgever aan zijn werknemer zowel een PC als een tablet ter beschikking stelt, blijft het voordeel beperkt tot 1 x 15 EUR/maand voor de 2 toestellen (en niet 2 x 15 EUR/maand).
  • als de werkgever een internetverbinding ter beschikking stelt van zijn werknemer, bedraagt het voordeel 5 EUR/maand (60 EUR/jaar) voor vast internet, zelfs als er meerdere abonnementen zijn en al dan niet in combinatie met mobiel internet.
  • het privé gebruik van een door de werkgever kosteloos ter beschikking gestelde laptop: 15 EUR/maand (180 EUR/jaar).
  • in de (uitzonderlijke) gevallen dat de werkgever alleen een tablet ter beschikking stelt, moet het werkelijk maandelijks voordeel worden aangegeven, en niet 15 EUR/maand.
  • als de werkgever een smartphone ter beschikking stel, wordt het maandelijks voordeel in natura, forfaitair geraamd op 12,50 EUR/maand, dit dient niet verhoogd te worden met 5 EUR/maand als de werkgever via het abonnement voor de smartphone ook mobiel internet ter beschikking stelt.
dotted_texture