10/06/14

WK Tip nr. 1 - Gezellig samen kijken op groot scherm

U plaatst een groot scherm in de kantine van uw bedrijf, waar de werknemers na het werk samen naar de laatste oefenmatch van de Rode Duivels kunnen kijken. Op de terugweg rijdt Chantal, uw management assistant, tegen een boom. Is dit een arbeidsongeval?

Wanneer een werknemer deelneemt aan een door de werkgever georganiseerd event, zoals het gezamenlijk kijken naar een voetbalmatch, wordt hij geacht ook buiten de arbeidstijd toch nog onder het gezag van de werkgever te staan. Om die reden zal een ongeval dat zich tijdens dit event voordoet of op de weg terug, in principe als een arbeidsongeval of arbeidswegongeval worden beschouwd. Bij een arbeidsongeval zal de werknemer overigens van de verzekeraar een forfaitaire compensatie ontvangen die gunstiger is dan gewone ZIV-uitkeringen.

Indien Chantal op haar terugweg een ongeval heeft, zal dit als een arbeidswegongeval worden beschouwd indien zij de “normale weg” naar huis heeft genomen of althans geen te grote omweg (woon-werkverkeer). Rijdt ze daarentegen na de match naar vrienden of naar elders en verlaat ze dus het woon-werkverkeer, dan zou dit niet meer als de “normale” terugweg naar huis worden beschouwd en zou er derhalve geen sprake zijn van een arbeidswegongeval.

Is er een verschil indien Chantal bij het supporteren van haar favoriete ploeg al dan niet enkele pintjes heeft gedronken tijdens de match?

Dronkenschap belet niet dat er sprake kan zijn van een arbeidsongeval en dat dit als dusdanig vergoed wordt, tenzij de rechter op basis van specifieke omstandigheden zou oordelen dat de werknemer zich niet meer onder het gezag van de werkgever bevond. Dit belet echter niet dat de verzekeraar zich, omwille van dronkenschap achter het stuur, zou kunnen verhalen op deze werknemer op basis van de algemene regels van het verzekeringsrecht.

Als werkgever modereert u dus best enig alcoholgebruik en respecteert u uw alcoholbeleid.

Auteurs

Louis-Hubert Pacco – Senior Associate
T +32 2 743 43 76
E louis-hubert.pacco@loyensloeff.com

Anneleen Abbeel – Associate
T +32 2 700 10 18
E anneleen.abbeel@loyensloeff.com

Contacten

Filip Saelens – Local Partner
T +32 2 773 23 29
E filip.saelens@loyensloeff.com

Christian Willems – Partner
T +32 2 773 23 22
E christian.willems@loyensloeff.com

dotted_texture