13/06/14

WK Tip nr. 2 - Arbeidstijd en stickers ruilen

Jan, een van uw werknemers, is verbijsterd: het WK is net begonnen en hij ontbreekt nog 4 Panini-stickers in zijn sticker-boek. Hij is nu al heel de morgen zijn collega’s aan het vragen wie nr. 548 dubbel heeft. Moet u als werkgever hem nog betalen?

Tijdens de middagpauze kan Jan doen wat hij wil en kan hij met al zijn collega’s stickers ruilen.

Indien Jan echter tijdens de werkuren blijft zoeken naar zijn 4 ontbrekende Panini-stickers, dan verricht hij niet de overeengekomen arbeid. Als werkgever bent u aan uw werknemers voor niet-verrichte arbeid geen loon verschuldigd. Bij voldoende bewijs zou u dus kunnen overwegen om het gedeelte van het loon dat overeenkomt met de niet gepresteerde uren niet uit te betalen aan Jan.

Dit moet weliswaar met voldoende nauwkeurigheid gebeuren; de bewijslast rust op de werkgever. U staat immers relatief zwak, vergelijk het maar met een “langzaamaan”-vakbondsactie, waar u niets tegen kan doen.

Is dergelijk gedrag echter op zichzelf zo zwaarwichtig dat het een ontslag om dringende reden rechtvaardigt? Neen, u moet een dossier opbouwen. U kan bv. een schriftelijke waarschuwing geven om naar de toekomst toe over meer argumenten te beschikken.

Een andere mogelijkheid is een sanctie uit het arbeidsreglement, zoals bijvoorbeeld een boete.

Aanbeveling:

  • Kijk zorgvuldig na of de arbeidstijd gerespecteerd wordt en bouw controlemechanismen in; en
  • Voorzie een mogelijkheid voor uw werknemers om tijdens de middag pauze een moment in te lassen voor ontspanningsactiviteiten zoals het ruilen van Panini-stickers.

Auteurs

Louis-Hubert Pacco – Senior Associate
T +32 2 743 43 76
E louis-hubert.pacco@loyensloeff.com


Kris De Schutter – Counsel
T +32 2 700 10 13
E  kris.de.schutter@loyensloeff.com

Contacten

Filip Saelens – Local Partner
T +32 2 773 23 29
E filip.saelens@loyensloeff.com


Christian Willems – Partner

T +32 2 773 23 22
E christian.willems@loyensloeff.com

dotted_texture