15/04/13

Additional income as retired – novelties

Tijdens de ministerraad van 11 januari 2013 werden twee ontwerpen van KB goedgekeurd die een versoepeling betekenen van de regels met betrekking tot de cumulatie van een rustpensioen met een professionele activiteit.

1.- Huidige situatie

Aangaande de mogelijkheid om bij te verdienen tijdens het rustpensioen, bestaan er tot op heden vrij strikte regels die wij hier kort opsommen.

1.1. De gepensioneerde moet aangifte doen van iedere activiteit die hij/zij uitoefent in België, in een vreemd land of in dienst van een internationale of supranationale organisatie en die een inkomen kan opleveren;

1.2. Dergelijk inkomen mag niet hoger zijn dan een bepaald grensbedrag:
Indien de hierna vermelde grensbedragen met minstens 15% worden overschreden, verliest de gepensioneerde zijn/haar pensioen voor het betrokken jaar.
Indien de hierna vermelde grensbedragen worden overschreden met minder dan 15%, wordt het pensioen verlaagd met het percentage van de overschrijding.

2.- Wijziging met retroactieve werking vanaf 1 januari 2013

De ontwerpen van KB’s die door de ministerraad op 11 januari 2013 werden goedgekeurd, bevinden zich op dit ogenblik bij de Raad van State voor advies. Er wordt verwacht dat de teksten tegen het einde van de maand februari 2013 volledig goedgekeurd zullen worden.

Deze maatregelen liggen in het verlengde van de algemene doelstelling van de regering om mensen langer aan het werk te houden.

Onder voorbehoud van de precieze tekst na advies van de Raad van State, zal de wijziging in de reglementering er als volgt uitzien:

Gepensioneerde werknemer
(ontwerp van KB tot wijziging van diverse reglementaire bepalingen betreffende de cumulatie van een pensioen in de werknemersregeling met beroepsinkomen of met sociale vergoedingen).
a) de gepensioneerde van 65 jaar en ouder die een beroepsloopbaan van 42 jaar doorlopen heeft, kan onbeperkt bijverdienen met behoud van het pensioen;
b) voor de gepensioneerde van jonger dan 65 jaar of met een beroepsloopbaan van minder dan 42 jaar:
• wordt de inkomensgrens geïndexeerd met 2% en vanaf 2014 dienen de automatische indexeringen gevolgd te worden voor werknemers in de privésector. Dit is vooral belangrijk voor weduwen met een overlevingspensioen die nu makkelijker aan het werk zullen kunnen blijven zonder verlies van hun pensioen;
• wordt de sanctie bij overschrijding soepeler: het percentage waaronder het pensioenverlies proportioneel wordt berekend, wordt verhoogd van 15% naar 25%;
c) voortaan wordt er per kalenderjaar maar gewerkt met één inkomensgrens en mag men de voordeligste kiezen;
d) er komt een harmonisatie in de definitie van inkomsten en de cumul van een pensioen met andere sociale uitkeringen waarbij de verschillende pensioeninstellingen de wettelijke regels voortaan op dezelfde manier zullen toepassen, wat meer zekerheid moet bieden aan mensen met een gemengde loopbaan;
e) de aangifte van een activiteit wordt vereenvoudigd. In het merendeel van de gevallen zal de aangifteplicht verdwijnen, zowel voor de gepensioneerde als voor de werkgever. Enkel in de gevallen waarin de pensioeninstellingen niet over voldoende gegevens beschikken zal de aangifte verplicht blijven.

Gepensioneerde zelfstandige
(ontwerp van KB tot wijziging van artikel 107 van het KB van 22 december 1967 houdende algemeen reglement betreffende het rust- en overlevingspensioen der zelfstandigen).
Voor de gepensioneerde werknemers zullen hier ook dezelfde regels gelden.
Zodra de Raad van State groen licht heeft gegeven (dit wordt tegen het einde van februari 2013 verwacht, aldus de woordvoerder van de minister van Pensioenen Alexander De Croo), zullen de maatregelen met retroactieve ingang op 1 januari 2013 in werking treden.

dotted_texture