06/12/12

Fiscale regularisatie: nu echt de allerlaatste kans?

In het kader van de besprekingen over de begroting 2013 werd besloten om een nieuwe – en klaarblijkelijk allerlaatste – fiscale amnestieprocedure in te voeren. Over de concrete modaliteiten van de nieuwe regularisatiemaatregelen zijn tot op heden weinig details bekend. Wel staat het vast dat de wet van 27 december 2005, die het huidige systeem van permanente fiscale regularisatie invoerde, op tal van punten zal worden gewijzigd en finaal zal worden afgeschaft.

Nog even ter herinnering. In 2004 werd aan belastingplichtigen de mogelijkheid gegeven om hun fiscale zonden te regulariseren via de EBA-regeling (Eenmalige Bevrijdende Aangifte). Deze regeling bracht echter niet de verhoopte massale terugkeer van spaargeld uit het buitenland met zich mee. Kort daarna besloot de wetgever dan ook om een permanent systeem van fiscale regularisatie in te voeren.

Sedert de Wet van 27 december 2005 kunnen belastingplichtigen permanent hun niet-aangegeven inkomsten regulariseren, mits betaling van de verschuldigde belastingen verhoogd met een boetetarief van 10%. De regering heeft nu de intentie om dit permanent systeem van fiscale regularisatie eind 2013 stop te zetten, evenwel niet zonder de belastingplichtigen de ‘allerlaatste’ kans te bieden om hun situatie fiscaal te regulariseren.

De laatste fiscale regularisatie zou bestaan uit twee fasen die elk zes maanden zullen duren. In een eerste fase, die begin 2013 van start zou moeten gaan, zouden inkomsten verkregen uit “gewone fiscale fraude” geregulariseerd kunnen worden. Het gaat hier bijvoorbeeld over niet-aangegeven interesten en dividenden van beleggingen op buitenlandse rekeningen. Deze zouden onderworpen worden aan hun “gewone fiscale regime” met daarbovenop een boete van 15%. Dit stemt overeen met de huidige regeling, met dien verstande dat het boetetarief met 5% wordt verhoogd. Een tweede afwijking met het huidige systeem is dat de mogelijkheid wordt ingevoerd om kapitalen, waarvan men de oorsprong niet meer kan verklaren, te regulariseren. De regularisatie van het kapitaal zou mogelijk zijn mits betaling van een boete van 30% op dit kapitaal.

In een tweede fase, vanaf medio 2013, zou vervolgens de focus verlegd worden naar inkomsten en kapitalen die afkomstig zijn van zwaardere vormen van fraude zoals ernstige en georganiseerde fiscale fraude, misbruik van vennootschapsgoederen en misbruik van vertrouwen. In tegenstelling tot de huidige amnestieprocedure, zou het mogelijk worden om in die tweede fase inkomsten of kapitalen afkomstig uit dergelijke misdrijven te regulariseren. De boetetarieven zouden variëren al naargelang het misdrijf al dan niet “fiscaal verjaard” is:

  • in het geval de misdrijven nog niet verjaard zijn voor belastingdoeleinden, zou de boete 20% bedragen bovenop de normale, in België verschuldigde belasting;
  • in het geval de misdrijven reeds verjaard zijn voor belastingdoeleinden, zouden de belastingplichtigen 35% moeten betalen op het gerepatrieerde kapitaal.

De fiscale regularisatie zou ertoe leiden dat belastingplichtigen ook immuniteit verkrijgen voor verdere strafrechtelijke vervolging, eventueel via het gebruik van de minnelijke schikking in strafzaken voor wat betreft de misdrijven die verband houden met het witwasmisdrijf (misbruik van vertrouwen, misbruik van vennootschapsgoederen, …).

Voor verdere details omtrent de nieuwe regeling blijft het weliswaar afwachten. Marlex volgt de verdere evoluties op de voet op en houdt u op de hoogte via onze nieuwsbrieven. Voor wie een regularisatie overweegt, is het misschien aangewezen om nog in 2012 een aangifte in te dienen nu dit nog kan aan een boetetarief van 10%...

dotted_texture