22/11/12

Huisarbeid: in acht te nemen aandachtspunten

In het kader van de derde Nationale Thuiswerkdag werken heel wat werknemers vandaag thuis. Het ideale moment dus om de regels en formaliteiten die van toepassing zijn op huisarbeid nog even in herinnering te brengen.

Zo dient erop gewezen dat een overeenkomst voor tewerkstelling van huisarbeiders voor iedere werknemer afzonderlijk, schriftelijk en uiterlijk op het tijdstip dat de werknemer de uitvoering van de overeenkomst voor huisarbeid aanvangt, dient te worden opgesteld.
Dit document dient de volgende vermeldingen te bevatten:

➢ Naam, voornaam en domicilieadres / firmanaam, rechtsvorm en adres van de maatschappelijke zetel van de werkgever;
➢ Naam, voornaam en domicilieadres van de werknemer;
➢ Het overeengekomen loon of, indien dit niet vastgesteld kan worden, de wijze en grondslag voor de berekening van het loon;
➢ De vergoeding van de kosten verbonden aan de huisarbeid;
➢ De plaats(en) die de werknemer gekozen heeft om zijn huisarbeid te verrichten;
➢ Een beknopte beschrijving van het overeengekomen werk;
➢ De overeengekomen arbeidsregeling en/of werkroosters en/of het overeengekomen minimale volume van prestaties;
➢ Het bevoegde paritaire comité.

Indien er in de overeenkomst niets werd opgenomen in verband met de kosten verbonden aan de huisarbeid, zal de werknemer recht hebben op minstens 10% van het loon als vergoeding voor de kosten.

Indien niet aan de overige voorwaarden wordt voldaan, heeft de werknemer het recht om op ieder ogenblik een einde te stellen aan de arbeidsovereenkomst, zonder naleving van een opzeggingstermijn of -vergoeding. De werkgever zal - indien hij een einde wenst te stellen aan de overeenkomst - daarentegen wel een opzeggingstermijn dienen te respecteren (of een opzeggingsvergoeding dienen te betalen).

Ook wat betreft de schorsing van de arbeidsovereenkomst, de betaling van gewaarborgd loon en het sollicitatieverlof gelden een aantal specifieke bepalingen. Zo zal de arbeidsovereenkomst voor huisarbeid niet geschorst kunnen worden wegens een technische stoornis in de onderneming, noch wegens slecht weer en zal de werkgever in bepaalde gevallen slechts gewaarborgd loon verschuldigd zijn aan de werknemer die forfaitair wordt betaald. Ook het recht om met behoud van loon tijdens de opzeggingstermijn afwezig te zijn om een nieuwe betrekking te zoeken is voorbehouden aan huisarbeiders die forfaitair betaald worden.

Voor telewerkers die van thuis uit werken (of vanuit een andere vrij gekozen plaats) dienen naast de specifieke bepalingen inzake huisarbeid tevens de bepalingen van CAO nr. 85 betreffende het telewerk nageleefd te worden.

dotted_texture