09/02/12

Meer (gerichte) fiscale controles op komst

De belastingplichtigen in België worden de laatste tijd geconfronteerd met tal van nieuwe fiscale maatregelen vanwege de regering Di Rupo. Deze maatregelen moeten helpen om het gat in de begroting te dichten. Nu blijkt dat ook de fiscale administratie haar duit in het zakje wil doen. De fiscus heeft immers aangekondigd dat dit jaar 75.000 gerichte controles zullen worden uitgevoerd bij particulieren, vennootschappen, vzw’s en bedrijfsleiders.

De controles die door de fiscus worden aangekondigd, zijn geen gewone routinecontroles. Het zijn controles die gericht zijn op enkele specifieke categorieën van belastingplichtigen, en waarbij enkele specifieke aandachtspunten worden onderzocht. Bij de actie worden 7 actiedomeinen geviseerd:

  • loontrekkenden die hun werkelijke beroepskosten bewijzen;
  • bedrijfsleiders met een management- of patrimoniumvennootschap;
  • vruchtgebruikconstructies;
  • sportclubs;
  • vzw’s die in feite aan de vennootschapsbelasting onderworpen moeten worden;
  • verkoop via internet;
  • notionele intrestaftrek.  

De bedoeling van de fiscus is naar verluidt om een "afschrikkingseffect" te creëren. De fiscus hoopt naar eigen zeggen om belastingplichtigen er toe aan te zetten om hun aangifteplicht correct te vervullen. De fiscus wel ook eventuele spontane regularisaties aanmoedigen.

Wij kunnen ons echter niet van de indruk ontdoen dat de aankondiging van de fiscus niet kadert in de strijd tegen effectieve fiscale fraude, maar eerder het startschot is van een (nieuwe) aanval op fiscale optimalisatietechnieken. Indien de fiscus binnenkort een nieuwe anti-misbruikbepaling als wapen krijgt (zie ander luik nieuwsbrief inzake het nieuwe artikel 344, § 1 WIB 1992), kondigen zich moeilijke tijden aan voor de Belgische belastingbetaler.

dotted_texture